Een hypotheek voor zelfstandigen

Ook als uw klant een eigen bedrijf heeft op zzp’er is kan hij of zij een Impact Hypotheek afsluiten. Hiervoor is wel een inkomensverklaring zelfstandigen nodig. Deze kunt u laten opstellen door een onafhankelijk kantoor.

Als zelfstandige een hypotheek afsluiten

Is uw klant een zelfstandige ondernemer? Ook dan kan hij of zij een hypotheek afsluiten bij Impact Hypotheken. Hiervoor is echter wel een inkomensverklaring van een door ons geautoriseerde, externe partij nodig. Hiervoor moet uw klant minimaal twee volledige boekjaren actief zijn geweest als zelfstandige. Wij werken hiervoor samen met Overviewz, Pentrax, Raadhuys Tax Legal AccountingViiZ en Zakelijk Inkomen.

Hoe wordt een inkomensverklaring opgesteld?

Overviewz, Pentrax, Raadhuys, ViiZ en Zakelijk Inkomen maken een onafhankelijke inkomensanalyse op basis van de jaarrekeningen van de onderneming(en) van uw klant*. Zodra deze verklaring is afgegeven, neemt Impact Hypotheken deze één-op-één over bij de beoordeling van de hypotheekaanvraag. Alleen onderstaande zaken kunnen nog impact hebben tijdens het beoordelen van de leencapaciteit.

  • Opnames uit de onderneming voor de aankoop van de eigen woning, bijvoorbeeld een lening die door de onderneming aan de ondernemer wordt verstrekt, of een dividenduitkering uit de onderneming aan de ondernemer;
  • Lasten uit een rekening courant en/of andere leningen vanuit de ondernemingen aan privé;
  • Mogelijk toekomstig pensioeninkomen.

Hoe vraagt uw klant een inkomensverklaring voor zelfstandigen aan?

Wanneer uw klant een eigen onderneming heeft, kan hij of zij een inkomensverklaring voor zelfstandigen aanvragen bij Overviewz, Pentrax, Raadhuys, ViiZ of Zakelijk Inkomen. U kan dit ook namens uw klant doen. U of uw klant vult een opdrachtformulier van de geautoriseerde partij in en stuurt dit naar hen retour. Zodra deze partij alle benodigde documenten heeft ontvangen, geeft ze de inkomensverklaring (vaak binnen vijf werkdagen) af, tenzij er aanvullende vragen zijn.

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een inkomensverklaring. In het opdrachtformulier dat u van Overviewz, Pentrax, Raadhuys, ViiZ of Zakelijk Inkomen ontvangt, staan de kosten voor de verschillende tariefgroepen vermeld. Deze worden niet aan Impact Hypotheken betaald, maar rechtstreeks aan de geautoriseerde partij.

Zodra u of uw klant de inkomensverklaring hebt ontvangen, is het de taak aan u om deze samen met alle andere benodigde documenten naar Impact Hypotheken op te sturen. Vanaf dat moment kan de hypotheekaanvraag in behandeling worden genomen. Impact Hypotheken heeft het recht om direct contact op te nemen met de inkomensbeoordelaar en gegevens uit te wisselen.

Wanneer heeft uw klant géén inkomensverklaring nodig?

Als het inkomen niet nodig is voor de gevraagde financiering en er sprake is van twee ondernemingen of minder, dan mag u, als alternatief voor de inkomensverklaring, de jaarcijfers en de IB-aangifte over het laatste jaar aanleveren bij Impact Hypotheken. Wij beoordelen dan zelf of er sprake is van een financieel risico.

Contactgegevens Overviewz

Anthonie Fokkerstraat 14a
3772 MR Barneveld
085 – 04100 66
E: info@overviewz.nl
W
https://overviewz.nl

Contactgegevens Pentrax

Kerkenbos 1323,
6546 BG Nijmegen
024- 833 00 00
E: info@pentrax.nl
W
https://www.pentrax.nl

Contactgegevens Raadhuys

Raadhuys Tax Legal Accounting
Verlengde Tolweg 2-B
2517 JV ‘s-Gravenhage
T: 070 – 335 13 69
E: info@raadhuys.eu
W: https://www.raadhuys.eu

Contactgegevens ViiZ

Europalaan 28D
5232 BC Den Bosch
T:085 – 90 23 606
E: info@viiz.nl
W: 
https://viiz.nl/

Contactgegevens Zakelijk Inkomen

Locatie Amersfoort
Koningin Wilhelminalaan 21
3818 HN Amersfoort
T: 085-4890521

Locatie Nieuwegein
Symfonielaan 18
3438 EV  Nieuwegein
T: 085-4890521
E: info@zakelijkinkomen.nl
W: 
https://www.zakelijkinkomen.nl

* Impact Hypotheken bepaalt, in overleg met de inkomensbeoordelaars, wat de mogelijkheden zijn bij aanvragen van ondernemers in branches die (mogelijk) zijn getroffen door de coronacrisis.