Bouwdepot bij Impact Hypotheken

Wanneer uw klant een nieuwbouwwoning heeft gekocht of een bestaande woning wil verbouwen, heeft hij of zij een bouwdepot nodig. We leggen u hieronder uit hoe uw klant een bouwdepot gebruikt.

Aanvragen bouwdepot

Bij het aanvragen van een hypotheek kunt u aangeven of uw klant gebruik wil maken van een bouwdepot. Hieruit kan hij of zij verbouwingen aan de bestaande of nieuwbouwwoning betalen. U moet hiervoor wel een verbouwspecificatie opgeven, zodat uw klant uiteindelijk uit bepaalde ‘potjes’ geld kan gebruiken. Bijvoorbeeld voor de keuken, badkamer of een aanbouw. Er geldt geen minimumbedrag aan bouwdepot.

Verduurzamingsdepot

Wanneer uw klant een bestaande woning met energielabel B t/m G wil financieren bij Impact Hypotheken, moet hij deze verplicht verduurzamen. Dat deel van het bouwdepot waarin de bedragen zijn opgenomen die uw klant gebruikt voor het realiseren van de beoogde energielabelverbetering van de woning noemen we een Verduurzamingsdepot. Het maakt als aparte categorie onderdeel uit van het reguliere bouwdepot en kent dezelfde voorwaarden. Bij een energielabel B t/m G is er daarom altijd een Verduurzamingsdepot met een bedrag aan Energiebesparende voorzieningen of Energiebespaarbudget nodig.

Om zo veel mogelijk zekerheid te bieden, dient het bedrag dat minimaal bij aanvang moet worden opgenomen in het Verduurzamingsdepot overeen te komen met de te verwachte investering uit het Energie adviesrapport. In het Verduurzamingsdepot neemt je adviseur bedragen op voor Energiebesparende voorzieningen, Energiebespaarbudget of een combinatie van beide.

Indienen declaratie bouwdepot

Wanneer uw klant de hypotheekakte heeft getekend bij de notaris, beschikt hij over de hypotheek, inclusief bouwdepot. Bij de welkomstbrief van Impact Hypotheken ontvangt hij een link naar een persoonlijk account in onze klantenportal. Wanneer hij zich daarvoor heeft aangemeld en is ingelogd, kan hij de eerste declaratie indienen. In de portal kan hij aangeven uit welke rubriek van de verbouwingsspecificatie de factuur kan worden betaald en aan wie het bedrag moet worden overgemaakt. Sommige facturen kunnen namelijk ook direct aan bedrijven worden uitbetaald. Hiervoor hebben we wel officiële facturen, voorzien van onder meer een KvK- en BTW-nummer, en/of betaalbewijzen nodig.

Declaratie akkoord?

Als de uitbetaling is goedgekeurd bij een beoordeling, krijgt uw klant een bevestiging dat wij het bedrag gaan uitbetalen. Dit is ook terug te zien in de persoonlijke omgeving in onze portal. Wij boeken dit dan over naar het uitvoerende bedrijf of naar uw klant op het betaalrekeningnummer dat bij ons bekend is.

Declaratie afgewezen?

Zijn de stukken niet compleet of wijkt de declaratie af van de specificatie? Dan ontvangt uw klant een e-mail, waarin wij aanvullende vragen stellen of extra stukken opvragen. Na ontvangst van deze informatie begint het proces weer opnieuw.

Bouwdepot verlengen

Soms zit het niet mee om de juiste aannemer op het juiste moment te vinden of loopt de bouw van een (nieuwbouw)huis vertraging op. In dat geval kan uw klant het bouwdepot ook verlengen. Standaard is een bouwdepot voor bestaande woningen 18 maanden geldig bij Impact Hypotheken; bij nieuwbouwwoningen is dat 24 maanden. Maar uw klant kan het bouwdepot verlengen; bij bestaande woningen met 6 maanden (in totaal 24 maanden) en bij nieuwbouwwoningen met 12 maanden (in totaal 36 maanden). Uw klant krijgt na de verlenging van het bouwdepot geen rentevergoeding meer over ongebruikte bouwdeposito’s.