1 Impact Hypotheek = 1 boom

Wij waarderen het als jij een duurzame woning koopt of een bestaande woning verduurzaamt. Daarmee verwezenlijk je niet alleen je eigen woondroom, maar maak je ook de Nederlandse woningvoorraad energiezuiniger. Als je daarvoor een Impact Hypotheek afsluit, zorg je er ook voor dat Nederlandse bossen (bio)diverser worden. Want voor de eerste 1750 Impact Hypotheken plant Staatsbosbeheer een boom in de Chaamse Bossen bij Breda.

Een iep namens Impact

Een iep voor elke Impact Hypotheek? Dat zou zomaar eens kunnen. Maar het kan net zo goed een eik, Douglas of lariks zijn. Impact Hypotheken laat Staatsbosbeheer, uit naam van onze eerste 1750 klanten, een halve hectare bos aanplanten in de Chaamse Bossen (onderdeel van de Baronie van Breda). Welke bomen dat zijn, is aan Staatsbosbeheer. Om de biodiversiteit van Nederlandse bossen op de (zeer) lange termijn te garanderen, plant deze organisatie daarom zo veel mogelijk verschillende bomen. Alleen op die manier zorgen we er, met zijn allen, voor dat bossen ook over 100 jaar nog overlevingskansen hebben in Nederland. Door te kiezen voor een hypothecaire lening van Impact Hypotheken draag jij direct bij aan de deze doelstelling.

De noodzaak van bossen

Nederland heeft een tekort aan woningen en woningbouwgrond, maar we hebben nóg minder bosgebieden. Op dit moment is ongeveer 10 procent van ons landoppervlakte bos. Daarmee is Nederland een van de minst beboste landen in Europa; alleen Malta heeft minder bos per inwoner dan Nederland. Maar bossen zijn heel belangrijk voor de luchtkwaliteit, de recreatiemogelijkheden én de biodiversiteit – de verscheidenheid van leven – in Nederland.

Om ervoor te zorgen dat er ook over 50 jaar nog genoeg bossen in Nederland zijn, heeft Staatsbosbeheer zichzelf tot doel gesteld om 5.000 hectare (50 km2) extra bos aan te leggen vóór 2030. Op 1 hectare bos worden 3000 tot 5000 bomen geplant. Die zijn van divers pluimage, om ervoor te zorgen dat de bomen zo veel mogelijk kans hebben om klimaatveranderingen in ons land te overleven. Helaas zullen niet alle bomen het nieuwe Nederlandse klimaat en natuurverschijnselen overleven, maar van elke hectare bos zal er over een eeuw nog 500 tot 1000 volgroeide bomen staan. Staatsbosbeheer zorgt er in de tussentijd voor dat deze bomen worden verzorgd.

Het Impact-bos is begin 2022 geplant; over 100 jaar bestaan nog zo’n 290 tot 350 Impact-bomen in de Chaamse Bossen. Dan maak je wel impact!