Ik wil mijn eerste huis kopen

Als starter op de woningmarkt komt er veel op je af. Zo zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van je eerste woning. Waar moet je nu precies beginnen? En hoe gaat het gehele proces in zijn werking? Impact Hypotheken bespreekt de belangrijkste punten om je alvast op de goede weg te helpen.

Een eerste huis kopen

Wil je niets liever dan je ouderlijke huis of je huidige huurwoning verlaten? Dan ben je er klaar voor om je je te gaan oriënteren op de woningmarkt. Tijdens de zoektocht naar jouw eerste droomwoning komt er ontzettend veel op je af. Allerlei belangrijke zaken moeten geregeld worden, waardoor het soms verwarrend kan zijn waar je nu precies moet beginnen. Een van de eerste stappen is om je persoonlijke wensen en behoeften op een rijtje te zetten. Op deze manier kun je zeer gericht op zoek gaan naar een woning die perfect bij jou past. Denk bijvoorbeeld na over waar je precies wil wonen, de bereikbaarheid (openbaar vervoer), hoeveel slaapkamers je wilt, welke faciliteiten zich in de omgeving moeten bevinden. Ook is het verstandig om alvast te berekenen hoeveel je maximaal zou kunnen lenen. Want daarmee kom je erachter of je al deze woonwensen financieel wel realistisch zijn in deze overspannen huizenmarkt. Je kunt hiervoor de indicatieve rekentool van Impact Hypotheken gebruiken.

Starterslening

Als je je eerste huis koopt, kun je in aanmerking komen voor een starterslening. Deze extra lening kan net het verschil maken tussen het wel of niet kunnen kopen van je droomhuis. Houd er rekening mee dat niet alle gemeentes startersleningen uitgeven. De gemeentes die hier wél aan meedoen kun je vinden op SVN.nl. Ook kun je hier berekenen of je in aanmerking komt en welke voorwaarden eraan verbonden zijn.

Maximale hypotheek berekenen

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om van tevoren te berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen voor het kopen van een woning. Zodra je dit in kaart hebt gebracht, kun je zoeken binnen de desbetreffende prijsklasse. Hieronder kun je jouw maximale hypotheek gemakkelijk indicatief berekenen.

Als starter komt het regelmatig voor dat je eigen geld dient te gebruiken. Je kunt namelijk maar tot maximaal 100% van de taxatiewaarde van de woning financieren; overige kosten, zoals notaris- en overdrachtskosten, moet je zelf betalen.

Er is wel een uitzondering: als je energiebesparende voorzieningen (EBV) laat uitvoeren voor de woning, kun je tot 106% van de woningwaarde financieren. Het bedrag dat je nodig hebt voor bijvoorbeeld isolatie, dubbelglas of zonnepanelen, mag, inclusief de woning, niet meer dan 106% van de woningwaarde bedragen. Je financieel adviseur kan je hierover meer vertellen.

Huis zoeken

Na het berekenen van je maximale hypotheek en het in kaart brengen van je persoonlijke woonwensen, kan de zoektocht naar jouw droomhuis beginnen. Zodra je een huis hebt gevonden dat binnen jouw wensen en budget valt, kun je deze bezichtigen. Je kunt dit alleen doen of samen met een makelaar. Als je dit samen met een makelaar doet maak dan goede en duidelijke afspraken met hem of haar over wat hij/zij goed voor jou doet.

Het is daarnaast belangrijk om niet enkel de focus te leggen op de pluspunten, maar ook op de minpunten van een woning. Kijk goed naar de gebreken, let daarbij bijvoorbeeld op de staat van de fundering, de isolatie, of er een VvE aanwezig is en in hoeverre de woning duurzaam en energiezuinig is.

Die oude woning verduurzamen?

Starters op de woningmarkt vinden het heel belangrijker dat hun woning energiezuinig is, maar ze weten ook dat het moeilijk is om een woning met energielabel A te kopen: deze duurzame woningen zijn immers nóg duurder. Bij Impact Hypotheken vinden wij het weer belangrijk dat iedereen de mogelijk moet krijgen een woning energiezuiniger te maken, ongeacht het oorspronkelijke hypotheeklabel. Daarom kun je ook een Impact Hypotheek aanvragen, mét goede voorwaarden, wanneer je jouw aan te kopen woning gaat verduurzamen en 1, 2 of 3 energielabels verbetert. Daarmee kom je dus óók in aanmerking voor een Impact Hypotheek als je een oudere woning met energielabel G op het oog hebt en deze grondig wilt verbouwen en verduurzamen tot energielabel D. Lees hier meer over het verduurzamen van een woning.

Op een huis bieden

Als je eenmaal een mooi huis of een woning met potentie op het oog hebt, kun je een bod uitbrengen. Dit kun je samen doen met een aankoopmakelaar of alleen. Zoals eerder aangegeven, is het belangrijk om de staat van het huis goed in kaart te brengen. Een huis dat veel onderhoud en opknapbeurten nodig heeft, kan resulteren in een lagere prijs.

Het kan voorkomen dat je je bij nader inzien toch bedenkt en wilt afzien van je aankoop. Het is daarom verstandig om ontbindende voorwaarden op te stellen wanneer je de voorlopige koopakte ondertekent.

Huis gekocht – wat nu?

De kans is groot dat je tijdens het koopproces al contact hebt gezocht met een onafhankelijke hypotheekadviseur; zo weet je immers veel beter wat je kunt bieden op het huis dat je op het oog hebt. Wanneer jouw bod is geaccepteerd, maak je dan ook een afspraak bij een hypotheekadviseur of hypotheekbemiddelingsbureau.

Weet je nu al dat je een Impact Hypotheek wilt? Houd er dan rekening mee dat we exclusief te verkrijgen zijn bij De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur, Finzie, Hypotheek24.nl, Independer en NBG.

Meer over het acceptatieproces van Impact Hypotheken lees je hier.

Hypotheekakte passeren

Als onderpand voor de verstrekte hypothecaire lening krijgt Impact een hypotheekrecht op je huis. Om eigenaar te worden en het hypotheekrecht te vestigen, schakel je een notaris in. Een notaris is als enige bevoegd om de overdracht van de woning te bewerkstelligen.
Denk daarnaast ook goed na over verzekeringen. Bij Impact Hypotheken is een opstalverzekering verplicht, maar bovendien is het ook fijn om o.a. een inboedelverzekering en/of overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Als alles geregeld is, kun je eindelijk beginnen met verhuizen, het huis opknappen, meubels kopen en al het andere wat daar nog bij komt kijken.