Een duurzaam huis kopen

Bij Impact Hypotheken streven we naar een duurzamere wereld; je kunt daarom alleen een hypotheek bij ons afsluiten als je een woning bezit of hebt gekocht van minimaal energielabel A of wanneer je een bestaande woning met 1, 2 of 3 energielabels* wilt verbeteren. We vertellen graag wat meer over het kopen van een duurzaam huis of het verduurzamen van een woning.

Beloning voor een duurzame woning

Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen – ten minste 49% minder uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 – moet iedereen in Nederland meedoen. De overheid, bedrijven, maar ook burgers. Die laatste groep maakt vooral impact door de eigen woning energiezuiniger te maken: in 2030 moeten daarom 1,5 miljoen woningen zijn verduurzaamd. Om bij te dragen aan deze Klimaatdoelstellingen wil Impact Hypotheken zo veel mogelijk huishoudens in Nederland in staat stellen om die verduurzaming mogelijk te maken, stap voor stap. Daarom willen we huiseigenaren (in spe) belonen voor de aankoop of het bezit van een energiezuinige(re) woning. Want hoe minder energie een woning verbruikt, hoe beter dat is voor het milieu.

Direct een scherpe rente

Daarom kunnen eigenaren (in spe) woningen met energielabel A (of beter) direct profiteren van de scherpe rente van Impact Hypotheken. Nieuwbouwwoningen of woningen die zijn gebouwd vanaf 2002 hebben standaard label A. Maar ook oudere woningen die zijn voorzien van zonnepanelen, goede isolatie en/of een warmtepomp kunnen energielabel A hebben. In het taxatierapport staat welk energielabel het aan te kopen huis heeft.

Een Impact Hypotheek voor álle woningen

Omdat we het bij Impact Hypotheken belangrijk vinden dat álle Nederlandse huiseigenaren de energietransitie kunnen maken, gaan we nog een stap verder. Álle woningen, ongeacht het energielabel, kunnen worden gefinancierd met een Impact Hypotheek. *Het uitgangspunt is wel dat je dit huis met een Verduurzamingsdepot van Impact Hypotheken met 1 (voor energielabel B), 2 (voor labels C-E) of 3 (voor labels F+G) energielabels verbetert. We hebben een duidelijke tabel gemaakt om aan te geven wat er dan van je wordt verwacht. Dat betekent dat zélfs woningen met energielabel G een aantrekkelijke rentekorting krijgen wanneer je de afgesproken energielabelverbetering hebt behaald, nadat de energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd.

En uiteraard profiteer je direct van onze goede voorwaarden wanneer je een Impact Hypotheken neemt voor de financiering van een energieverspillende woning. Zoals een extra lange geldigheid van het getekende hypotheekaanbod, jaarlijks tot 25% kosteloos aflossen en automatische rentedaling bij (extra) aflossen.

Huidige energielabelABCDEFG
Verduurzamen naar energielabel-AABCCD

Helpen bij verduurzamen

Wij weten ook dat een scherpe rente en gunstige voorwaarden niet altijd afdoende zijn om je ervan te overtuigen dat je je (aan te kopen) bestaande huis moet verduurzamen. Onderzoeksbureau Return on content heeft, in opdracht van Impact Hypotheken, onderzoek gedaan naar de bereidheid van huiseigenaren om de eigen woning te verduurzamen. Daaruit blijkt dat 7 op de 10 huizenbezitters wel graag de woning wil verduurzamen. Maar velen doen het niet, omdat ze niet weten hoe of waar ze moeten beginnen of omdat ze denken dat dit heel duur is. Herken je dat?

Maatwerk hulp bij verduurzamen

Impact Hypotheken helpt je daarom om de kosten, terugverdientijd en mogelijkheden voor verduurzamen duidelijk te krijgen. Al bij de hypotheekaanvraag kun je digitaal inzicht én advies-aan-huis inwinnen. We werken daarvoor samen met De Energiebespaarders. Zij kunnen je vertellen hoe je je woning het beste kunt verduurzamen en of je met deze maatregelen ook de gewenste energiebesparing behaalt.

Nadat de hypotheekakte is gepasseerd, kun je de installatie en montage zelfs uitbesteden aan De Energiebespaarders. Zo hoef je niet zelf op zoek te gaan naar een aannemer en weet je zeker dat je goed wordt geholpen.

Op bovenstaande infographic hebben we weergegeven welke stappen er moeten worden gezet om een woning te kunnen verduurzamen met een Impact Hypotheek. Klik op het plaatje om dit te vergroten.