Hoe werkt ons acceptatieproces?

Het acceptatieproces van Impact Hypotheken verloopt voornamelijk digitaal. Dat doen we niet alleen om jou en je adviseur zo soepel mogelijk door je hypotheekaanvraag te helpen, maar ook om zo min mogelijk tijd en papier te verspillen. Hieronder lees je meer over ons (digitale) acceptatieproces.

Hoe gaat Impact Hypotheken te werk?

De eerste stap bij het aanvragen van een Impact Hypotheek, is een afspraak maken met een bij Impact Hypotheken aangesloten financieel adviseur. Informeer bij hem of haar vooral naar de mogelijkheden van een Impact Hypotheek. Heb je een (nieuwbouw)woning (gekocht) met energielabel A of beter? Dan kan je adviseur namens jou een hypotheekaanvraag indienen bij Impact Hypotheken.

Klik onder de onderstaande afbeelding om een illustratie van ons acceptatieproces te vergroten.

Woning verduurzamen

Heb je een bestaande woning (gekocht) met energielabel B t/m G? Ook dan kan je adviseur een aanvraag voor je indienen bij Impact Hypotheken. Daarvoor moet er wel eerst een Energie adviesrapport worden aangevraagd via de portal De Energiebespaarders. Jouw adviseur heeft toegang tot de portal van De Energiebespaarders; jij of je adviseur vullen de online Bespaarcheck alleen in of jullie kunnen het samen doen tijdens het adviesgesprek. Daarnaast kun je ook de speciale Bespaarcheck gebruiken op onze site. Het invullen van deze tool duurt enkele minuten en levert je een schat aan informatie op. Niet alleen kom je erachter hoe je je huis het beste kunt verduurzamen, maar ook hoeveel dit kost én hoeveel energielabels je woning verbetert nadat je deze verbouwing hebt laten uitvoeren.

Toont het officiële Energie adviesrapport via de portal van De Energiebespaarders aan dat je 1 (voor woningen met huidig energielabel B), 2 (met huidige labels C-E) of 3 energielabels (voor huidige labels F en G) verbetert? Dan kan jouw financieel adviseur een hypotheekaanvraag bij Impact Hypotheken indienen.

Hypotheekvoorstel

Deze aanvraag wordt volledig geautomatiseerd beoordeeld. We kunnen binnen een (paar) uur al aangeven of jij in aanmerking komt voor een Impact Hypotheken. Zo ja, dan ontvang je via je adviseur ons hypotheekvoorstel, waarin we aangeven tegen welke hypotheekrente en voorwaarden we je een hypotheek kunnen verstrekken. In het hypotheekvoorstel vind je ook de documenten en gegevens die we nodig hebben om je een definitief hypotheekaanbod te kunnen doen. Het hypotheekvoorstel hoef je niet te ondertekenen en/of aan ons retour te sturen; dat scheelt je weer tijd, moeite én papier.

Documenten en gegevens verzamelen

Om te kunnen beoordelen of je een hypotheek van Impact Hypotheken kunt krijgen, hebben we bepaalde gegevens en documenten van je nodig. Bij het hypotheekvoorstel sturen we je ook een checklist ; hierin staat precies beschreven welke documenten en gegevens je moet verzamelen, waarom dit is en waaraan deze bestanden moeten voldoen. Nadat je het hypotheekvoorstel hebt ontvangen, heb je een maand om alle documenten en gegevens bij ons aan te leveren.

Brondata verzamelen

Nadat je het hypotheekvoorstel hebt ontvangen, sturen we je op het door jou opgegeven e-mailadres een e-mail met een verzoek om je Brondata digitaal te verzamelen en delen met Impact Hypotheken. Brondata zijn persoonlijke gegevens die bepaalde overheidsinstellingen van je bewaren, zoals MijnOverheid en MijnPensioenoverzicht. Als je met je partner een hypotheek aanvraagt, ontvangen jullie beiden zo’n e-mail. Hierin vind je namelijk ook een persoonlijke mail over hoe je Brondata makkelijk digitaal kunt verzamelen en delen met Impact Hypotheken.

Overige documenten

Omdat we ook gegevens van je nodig hebben die niet worden bewaard door overheidsinstanties – in het hypotheekvoorstel lees je welke dat zijn – moet je bepaalde documenten digitaal delen met je adviseur. Hieronder valt bijvoorbeeld ook het Energie adviesrapport van De Energiebespaarders, in geval je een woning hebt met energielabel B t/m G. Deze krijg je wanneer je de Bespaarcheck invult met je adviseur (vraag hem naar de Samen-portal) of via onze speciale tooling op de site.

Al deze documenten uploadt je adviseur in speciale software voor hypotheekaanvragen. Nadat wij alles hebben ontvangen, lezen en controleren wij jouw documenten automatisch. Wanneer een dossier compleet is aangeleverd, zal deze voor de eerste beoordeling voornamelijk automatisch worden gecontroleerd. De finale beoordeling wordt vervolgens uitgevoerd door één van onze WFT-gecertificeerde acceptanten.

Kwaliteit van documenten

Door ons geautomatiseerde proces is het echter niet mogelijk om je hypotheekaanvraag handmatig aan te passen. De kwaliteit van de documenten is daarom erg belangrijk bij het aanleveren ervan. Als de documenten van een goede kwaliteit zijn, kunnen wij jou een snelle verwerking garanderen en dus spoedig zekerheid geven of je hypotheekaanvraag kan worden gehonoreerd. Daarvoor is het van belang dat de documenten die je aanlevert overeenkomen met de gegevens die wij eerder van je hebben ontvangen (terug te vinden in het hypotheekvoorstel). Controleer deze gegevens goed en laat het je adviseur zo snel mogelijk weten als er iets niet juist is.

Het kan weleens voorkomen dat we een nieuwe of aangepaste aanvraag van je adviseur nodig hebben. Hoe eerder we die ontvangen, hoe sneller we verder kunnen. Zo zorgen we er samen voor dat het acceptatieproces vlekkeloos verloopt.

Hypotheekaanbod

Heb je alle gegevens en documenten met ons gedeeld en hebben we deze beoordeeld? Dan is de kans groot dat we je een Hypotheekaanbod kunnen doen. Ook dat gaat volledig digitaal. Je krijgt van ons een e-mail met een link waarmee je je persoonlijke Hypotheekaanbod kunt inzien, downloaden én digitaal ondertekenen. Daarvoor hoef je het aanbod dus niet te printen, ondertekenen en aan je adviseur te overhandigen. Ook dát scheelt jou, je adviseur én Impact Hypotheken veel tijd en papier.

Je krijgt drie weken om het Hypotheekaanbod te bekijken en accepteren.

Hypotheekaanbod accepteren

Wanneer je het hypotheekaanbod (allebei) hebt geaccepteerd en ook de laatste documenten hebt aangeleverd, dan informeren wij je notaris dat de hypotheek akkoord is en er gepasseerd kan worden (vier werkdagen na ontvangst van de passeermelding). Bij een bestaande woning kan dat tot zes maanden en bij nieuwbouw zelfs tot een jaar na het uitbrengen van het (oorspronkelijke) hypotheekvoorstel.

Portal van Impact Hypotheken

Nadat je de hypotheekakte hebt gepasseerd, ben je de trotse bezitter van een Impact Hypotheek; gefeliciteerd! Je ontvangt van ons een welkomstmail én een e-mail met informatie voor het activeren van je account in onze portal. Daarmee heb je altijd en overal inzicht in je financiële gegevens omtrent je hypotheek. Heb je een Bouwdepot, bijvoorbeeld omdat je een nieuwbouwwoning hebt gekocht of een woning met energielabel B t/m G gaat verduurzamen? Dan kun je de facturen declareren in deze portal.