Een Energielabel indicatie of Energie adviesrapport

Wil je een bestaande woning met energielabel B t/m G financieren en deze energiezuiniger maken? Daarvoor ben je bij Impact Hypotheken aan het juiste adres. Een van de voorwaarden die wij stellen, is dat je je huidige energielabel met 1, 2 of 3 energielabels verbetert. Dat toon je aan met een Energielabel indicatie of Energie adviesrapport. Op deze pagina lees je wat dit is, hoe je eraan komt en wat je ermee kunt doen.

Duurzamer wonen

Een van de doelstellingen in het Nederlandse Klimaatakkoord schrijft voor dat er vóór 2030 1,5 miljoen woningen in Nederland zijn verduurzaamd. Impact Hypotheken wil hieraan een bijdrage leveren en stimuleert daarom duurzamer wonen. Dat doen we onder meer door huiseigenaren te belonen die hun woning met energielabel B t/m G energiezuiniger willen maken. Hoe? Door hun een net zo’n goede hypotheek aan te bieden als aan eigenaren van een woning met minimaal energielabel A. Zo kan iedereen profiteren van onze goede voorwaarden en (uiteindelijk) onze zeer scherpe rente.

Om een Impact Hypotheek te kunnen aanvragen, moet je je (aan te kopen) woning wel met 1 (bij huidig energielabel B), 2 (bij huidig label C-E) of met 3 energielabels verbeteren (bij huidig label F of G).

Je leest hier meer over de voorwaarden voor het verduurzamen van je woning.

Hulp bij verduurzamen

Maar hoe weet je nu hoe je je woning duurzaam moet verbouwen? Welke maatregelen moet je treffen om de woning met 1, 2 of 3 energielabels te verbeteren? Hoe kom je aan een aannemer? En nog wel het belangrijkste: kun je deze kosten wel financieren? Onze samenwerkingspartner De Energiebespaarders kan je helpen deze vragen te beantwoorden.

Overzicht van mogelijkheden en kosten

Om een indicatie te krijgen in de mogelijkheden en kosten van het verduurzamen van jouw (aan te kopen) woning, kun je de Bespaarcheck van De Energiebespaarders invullen, die is aangepast voor Impact Hypotheken. Er zijn diverse opties om deze in te vullen. Je kunt, samen met je financieel adviseur, de Bespaarcheck invullen in diens Samen-portal van De Energiebespaarders. Bijvoorbeeld tijdens het adviesgesprek. Je financieel adviseur kan je ook een link naar deze specifieke Bespaarcheck mailen die vóór of na het adviesgesprek kunt invullen.

Maar je kunt ook, als voorbereiding op een adviesgesprek, onderstaande Bespaarcheck invullen. Welke versie van de Bespaarcheck je ook gebruikt, let erop dat je altijd kiest voor Impact Hypotheken. Want alleen dan krijg je inzicht in de beoogde verbetering van het energielabel.

Energielabel indicatie

Wanneer je de Bespaarcheck voor Impact Hypotheken hebt geraadpleegd, ontvang je een bestand, de Energielabel indicatie, waarin staat:

  • welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen;
  • wat de kosten zijn voor deze maatregelen;
  • en hoeveel energie, CO2 en kosten je hiermee bespaart;
  • welk energielabel je kunt behalen als je deze energiebesparende maatregelen neemt.

In alle gevallen gaat het om een indicatie; de Bespaarcheck houdt geen rekening met al uitgevoerde energiebesparende maatregelen, verbouwingen of specifieke woningkenmerken. Deze tool kan daarom niet garanderen dat je met de voorgestelde maatregelen het beoogde energielabel bereikt. Een Energielabel indicatie is alleen geschikt voor klanten die al verduurzamingsadvies hebben ingewonnen bij een energieadviseur of die zelf uitgebreid bekend zijn met de verduurzamingsmogelijkheden die passen bij de kenmerken van hun huis.

Energie adviesrapport

We raden je dan ook aan om altijd een woningopname te laten uitvoeren door een deskundige energieadviseur; deze geeft meer zekerheid of de energielabelverbetering te behalen is met de geadviseerde energiebesparende maatregelen. Dit kan zowel vóór als tijdens het aanvraagproces van een Impact Hypotheek.

Wij werken hiervoor samen met De Energiebespaarders. Klanten van Impact Hypotheken kunnen een gratis* woningopname laten uitvoeren door een deskundige energieadviseur van De Energiebespaarders. Dit proces verloopt via je financieel adviseur. Die kan in de Samen-portal een gratis woningopname aanvragen wanneer hij of zij een hypotheekaanvraag bij Impact Hypotheken indient of heeft ingediend. Het rapport dat hieruit voortvloeit, noemen we een Energie adviesrapport.

*De woningopname is kosteloos wanneer je wilt weten welke investering je moet en wilt maken om de gewenste energielabelverbetering te behalen. Maar als je precies wilt weten welk energielabel je hebt (bijvoorbeeld omdat je je hypotheek wilt oversluiten en je huidige energielabel niet definitief is), zijn hier wel kosten aan verbonden: de energieadviseur bekijkt en beoordeelt jouw woning dan op veel meer onderdelen en punten. Vraag hiervoor je financieel adviseur om meer informatie.

Verduurzamingsdepot

Een Energielabel indicatie of Energie adviesrapport zijn noodzakelijk voor woningen met een energielabel B t/m G. Hieruit moet namelijk blijken dat het Verduurzamingsdepot voldoende is om de minimaal noodzakelijke verbetering van het energielabel te bereiken:

  • Bij huidig energielabel B: minimale verbetering van 1 energielabel, naar energielabel A;
  • Bij huidige energielabel C t/m E: minimale verbetering van 2 energielabels; of
  • Bij huidige energielabel F of G: minimale verbetering van 3 energielabels.

Hypotheekaanvraag

Als uit de Energielabel indicatie of het Energie adviesrapport blijkt dat de beoogde energielabelverbetering financieel haalbaar en wenselijk is, kan je financieel adviseur een aanvraag bij Impact Hypotheken indienen. Bewaar deze documenten goed: het is een van de stukken die je, via jouw adviseur, moet versturen naar Impact Hypotheken. Hiermee kunnen we namelijk beoordelen en controleren of je in aanmerking komt voor een Impact Hypotheek. Wanneer je een Energie adviesrapport hebt, hoef je het resultaat van de Bespaarcheck niet naar ons toe te sturen.

Wil je weten hoe het acceptatieproces vervolgens in zijn werk gaat?

Meer over ons acceptatieproces

Altijd een gratis woningopname

Heb je al een woning (aangekocht) met energielabel A of heb je al bij een andere energiedeskundige advies ingewonnen, maar wil je na passeren van je Impact Hypotheek alsnog een Energie adviesrapport ontvangen? Dat kan! Tijdens de gehele looptijd van je Impact Hypotheek kun je een gratis* woningopname bij de Energiebespaarders aanvragen. Ook dan krijg je een Energie adviesrapport met adviezen en tips om je woning nog energiezuiniger en duurzamer te maken. Deze kosteloze woningopname dien je via je financieel adviseur aan te vragen.