Wat te doen bij geldproblemen en betalingsachterstanden?

Het overkomt ons allemaal weleens: het geld is op, maar de maand nog niet. Maar wat als dit steeds vaker voorkomt? Dan kan het zijn dat je geldproblemen hebt. En als je daar niets aan doet, bestaat de kans dat je betalingsachterstanden en schulden oplopen. Hoe voorkom je dat en wie kan je daarbij helpen?

Kom in actie bij geldproblemen en betalingsachterstanden

Heb je weleens moeite om (bepaalde) rekeningen te betalen? En zie je dat binnenkort ook niet veranderen? Dan kan het zijn dat je uitgaven, wellicht zelfs onbedoeld en zonder dat je er erg in hebt, hoger zijn geworden dan je inkomsten. En dat kan uiteindelijk leiden tot geldproblemen, betalingsachterstanden en schulden.

Om ervoor te zorgen dat je je rekeningen helemaal niet meer kunt betalen en in betalingsachterstand komt, is het goed om nu al in actie te komen. Dat kun je zelf, maar daarvoor kun je ook hulp inschakelen, onder meer bij Impact Hypotheken.

Geldproblemen zelf oplossen

Eén van de eerste dingen die je zelf kunt doen – en die ook nodig zijn als je hulp van buitenaf inschakelt – is inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Daarvoor maak je een schema van alle terugkerende of eenmalige kosten, rekeningen en abonnementen die je maandelijks, per kwartaal en/of jaarlijks betaalt. Daar tegenover zet je alle inkomsten die je krijgt uit werk, toeslagen en/of uitkeringen. Op de website van het Nibud vind je een stappenplan hoe je een dergelijk kasboek kunt bijhouden.

Als het goed is, houd je geld over. Als je structureel geld tekort komt, kun je twee dingen doen. Doordat je nu ziet wat je tekort komt en waar je geld naartoe gaat, kun je ervoor kiezen om op bepaalde uitgaven te bezuinigen. Welke die zijn en of die er zijn, is voor iedereen anders.

Tijdig hulp inschakelen bij geldproblemen

Kom je maandelijks geld tekort en vind je het moeilijk om te bepalen waarop je moet bezuinigen? Of heb je nu al een schuld opgebouwd en weet je niet hoe je die kunt afbetalen? Of waar je moet beginnen? Schakel dan nu al de juiste hulp in. Hoe eerder dit gebeurt, hoe groter de kans dat je geldproblemen sneller en simpeler opgelost kunnen worden.

Hulp van de gemeente

Weet bijvoorbeeld dat je altijd bij je eigen gemeente terecht kunt voor hulp bij je financiële huishouding. Elke gemeente is namelijk verplicht je te helpen bij geldproblemen. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van jouw gemeente of via die van de Rijksoverheid.

Een buddy bij geldproblemen

Daarnaast zijn er veel organisaties die jou, op een laagdrempelige manier, kunnen helpen met het aanpakken van geldproblemen en schulden. Zo is het via de website wijgaanhetfikksen mogelijk een buddy te krijgen, die samen met jou gaat kijken naar je geldzorgen. Deze buddy kan jou onder andere helpen met het maken van betaalafspraken. Een ander alternatief voor hulp bij geldproblemen is het schuldhulpmaatje. De vrijwilligers van SchuldhulpMaatje kunnen deskundige hulp geven.

Impact Hypotheken helpt bij geldproblemen en betalingsachterstanden

Vind je het lastig de juiste hulp te vinden of in te schakelen en maak je je zorgen over je geldproblemen? Dan staan ook de deskundige mensen van Impact Hypotheken voor je klaar. Als je een achterstand in je hypotheek vreest of hebt, willen we je zelfs op het hart drukken om direct contact met ons op te nemen. De experts van onze afdeling Special Servicing kunnen samen met jou kijken naar een oplossing voor je geldproblemen of betalingsproblemen.

Ook kunnen zij je doorverwijzen naar de juiste hulpverlening als je nog geen achterstand in je hypotheek hebt.

Via 088 – 205 6471 kun je met een medewerker van Impact Hypotheken ook het gesprek aan gaan. Samen kijken we dan naar de mogelijkheden en komen we eruit.