Een hypotheek na overlijden

Er komt veel op u af, zodra een dierbare komt te overlijden. Het is dan ook een zeer emotionele en stressvolle tijd, waarin ook veel zaken geregeld moeten worden. Het afhandelen van de hypotheek van de overledene, bijvoorbeeld. Daarmee proberen we zo veel mogelijk te hebben. Daarom hebben we voor u inzichtelijk gemaakt wat u moet weten en doen wanneer de overledene een hypotheek heeft bij Impact Hypotheken.

Wat kunt u doen?

We kunnen ons voorstellen dat de administratieve zaken rondom de hypotheek van een dierbare niet direct uw hoogste prioriteit hebben. Toch is het goed om te weten hoe u deze zaken tijdig en op de juiste manier afwikkelt. Zo kunt u namelijk problemen in de toekomst voorkomen. Het is dan ook heel goed dat u zich goed informeert, onder meer door deze pagina te lezen.

Wat hebben we van u nodig?

Impact Hypotheken moet op de hoogte worden gebracht van het overlijden van onze klant, ook als u, als erfgenaam, ook leningnemer bent. Daarvoor hebben we de volgende documenten van u nodig:

  • een akte van overlijden;
  • een verklaring van erfrecht.

Wordt de hypotheek betaald?

Hoewel de maandelijkse termijnen van een Impact Hypotheek automatisch worden geïncasseerd van een betaalrekeningnummer, doet u er goed aan om te achterhalen om welk bankrekening het gaat en op wiens naam die staat. Als die betaalrekening uitsluitend op naam van de overledene staat, dan blokkeert de bank deze rekening uiteindelijk. Hierdoor kunnen wij de maandelijkse termijnen niet meer automatisch incasseren en kan er onbedoeld een achterstand ontstaan.

Wat te doen als de betaalrekening is geblokkeerd?

Als de betaalrekening van de overledene inderdaad is geblokkeerd, kan het zijn dat er al sprake is van een betalingsachterstand. In dat geval willen wij u vragen direct contact met ons op te nemen. Om niet (verder) in achterstand te raken, moet u bovendien de verschuldigde maandelijkse termijnen (laten) overmaken op rekeningnummer NL65ABNA0885050282 ten name van Stichting Impact Hypotheken Ontvangsten te Amsterdam, onder vermelding van het leningnummer van de betreffende Impact Hypotheek.

Wat gebeurt er met de woning?

Het is belangrijk dat u in alle rust kunt nadenken over wat er met de woning moet gebeuren. Als het om uw partner gaat en u beiden eigenaar was, wilt u er wellicht gewoon graag blijven wonen. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Wellicht wenst (één van) de (andere) erfgena(a)m(e)(n) de woning wel over te nemen. Neem hiervoor de tijd die u nodig hebt. Zodra u het weet, horen wij graag van u wat er met de woning gaat gebeuren.

Zodra wij de gevraagde documenten van u hebben ontvangen en u ons hebt laten weten wat er met het onderpand gaat gebeuren, sturen wij u een bevestiging van de wijziging(en).

Wat als de woning wordt of al is verkocht?

Wanneer de woning wordt verkocht, is het niet meer nodig om de gevraagde documenten op deze pagina (akte van overlijden en verklaring van erfrecht) naar ons op te sturen.

Wat als een erfgenaam de hypotheek wil overnemen?

Dat kan. Houd er wel rekening mee dat het overnemen van een hypothecaire lening, óók als u mede-eigenaar bent, financiële en fiscale gevolgen met zich mee kan brengen. Impact Hypotheken geeft hierover geen advies, daarom is het verstandig om altijd een financieel adviseur te raadplegen. Op deze pagina vindt u een overzicht van onafhankelijke adviseurs in uw omgeving.

Wanneer een erfgenaam/de erfgenamen de Impact Hypotheek wil(len) overnemen, dan kan een onafhankelijk financieel adviseur een aanvraag bij ons indienen om de tenaamstelling van de lening te wijzigen.

Impact Hypotheken staat voor u klaar

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan beantwoorden wij deze graag. U kunt hiervoor contact opnemen met medewerkers van onze Nabestaandendesk. Onze medewerkers zijn op werkdagen van 9.00-17.30 uur bereikbaar via 088-2056461. U kunt eventuele vragen ook mailen naar nabestaandendesk@Impacthypotheken.nl.

U kunt ook een terugbelverzoek indienen bij de Nabestaandendesk. Hierdoor kunnen we u nog beter van dienst zijn.

Terugbelverzoek Nabestaandendesk