Overige kosten bij een hypotheek

Bij de keuze van een hypotheek let je, naast de productvoorwaarden, natuurlijk ook op de prijs, vooral de hypotheekrente. Maar er zijn meer kosten die je maakt voor het aangaan van een hypotheek.

Aankoopmakelaar

Heb je weleens meegemaakt dat een woning nét op Funda stond en het al niet meer mogelijk was om de woning te bezichtigen? Dan woon je waarschijnlijk in een gebied waar het moeilijk tot onmogelijk is om een woning te bemachtigen zonder de hulp van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar heeft veel kennis van de lokale markt, waardoor je eerder op de hoogte kunt zijn van woningen die te koop staan. Ook heeft  hij of zij een goed beeld van de aankoopprijs van de woning. Met die kennis kun je de kans op koopsucces vergroten. De kosten voor een aankoopmakelaar variëren per gebied en per dienst, maar reken minimaal op een bedrag van 1500,-. Vaak werken ze op basis van courtage, een vast percentage dat je betaalt over het aankoopbedrag van de nieuwe woning. Die ligt tussen de 1,2% – 1,8%, ongeveer gelijk aan wat je een verkoopmakelaar moet betalen. En dat is exclusief BTW. Als je een woning van 350.000 euro aankoopt, moet je dus zeker 4000,- tot 6500,- (ex btw) betalen aan de aankoopmakelaar.

Kosten koper

En als je dan eindelijk je (bestaande) droomhuis hebt bemachtigd, betaal je vaak ook Kosten koper. Deze kosten zijn opgedeeld in Overdrachtsbelasting en Notariskosten. Deze kosten kun je overigens aftrekken van de belasting.

Overdrachtsbelasting

Wanneer je een bestaande woning hebt aangekocht, moet je hierover Overdrachtsbelasting betalen. Die is bij particulieren die in de woning gaan wonen vastgesteld op 2% van de koopsom. Dit bedrag moet je meestal voldoen aan de notaris die de koopakte opstelt; de notaris draagt dit bedrag weer af aan de Belastingdienst.

Bouwrente

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan hoef je geen Overdrachtsbelasting te betalen, omdat nieuwbouwwoningen vrij op naam (v.o.n.) zijn. Bij nieuwbouwwoningen is echter weer sprake van Bouwrente. Bouwrente is een bedrag dat je aan de aannemer van de nieuw te bouwen woning moet afdragen voor reeds gemaakte kosten die zijn gemaakt voordat je naar de notaris bent gegaan. Meestal gaat het om een rentevergoeding voor de bouwgrond of het werk dat al is verricht of vooruitbetaald door de aannemer. De makelaar die hoort bij het bouwproject kan je uitleggen hoeveel de bouwrente per dag bedraagt.

Financieel adviseur

Impact Hypotheken is alleen verkrijgbaar via geselecteerde onafhankelijke adviseurs. Op die manier weet je zeker dat je de beste keuze maakt. De kosten voor een financieel adviseur variëren en hebben te maken met de dienstverlening die je afneemt. Zo kun je er ook voor kiezen om zelf een hypotheek bij een bepaalde geldverstrekker aan te vragen via een bemiddelingsbureau (officieel krijg je dan geen advies en word je niet (altijd) geholpen door een erkend hypotheekadviseur), dat kan al vanaf 600 euro. Maar je kunt ook alles uitbesteden en volledig financieel advies krijgen, daar betaal je tot wel 3000 euro voor. Het is in elk geval goed om vooraf te bepalen wat je zelf wilt en kunt doen en hoeveel zekerheid je wilt inbouwen. Een hypotheek is immers een complex financieel product, waarvoor je een langlopend contract aangaat. Lees je dus goed in en laat je goed adviseren. Een eerste, informatief gesprek met de meeste financieel adviseurs is gratis!

Notaris

Wanneer je een huis hebt gekocht, de keuze voor een hypotheek hebt gemaakt, moet je erover nadenken bij welke notaris je de hypotheekakte en verkoopakte wilt laten regelen. Als je een bestaand huis hebt gekocht, bepaal je zelf wie de notaris wordt – de verkopende partij heeft daar geen zeggenschap over. Dat is ook logisch, want jij moet de Kosten koper betalen, waaronder de notariskosten. De kosten voor het opstellen van een hypotheekakte zijn ongeveer 850,- – 1500,- exclusief btw (en inclusief bijkomende kosten, zoals voor het Kadaster). De kosten voor een koopakte liggen vaak wat lager.