Verduurzamen met een warmtepomp

Het verduurzamen van je huis is tegenwoordig belangrijker dan ooit. De energieprijzen zijn na de crisis nog steeds aan de hoge kant en onze planeet heeft het ook zwaar te verduren door de steeds verdere opwarming van de aarde. Door je woning energiezuiniger te maken, kun je kosten besparen én je steentje bijdragen aan het behoud van onze planeet. Een van de manieren om je huis te verduurzamen, is het installeren van een warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater haalt. De volledig elektrische warmtepomp vervangt de cv-ketel. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel, waarbij de pomp de warmte gebruikt om het water in je cv-ketel op te warmen. Een warmtepomp werkt op elektra, dus je hebt, in principe, geen gas meer nodig. Hierdoor is een warmtepomp een zeer efficiënte en energiezuinige manier om je huis te verwarmen.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, zoals lucht-water warmtepompen, water-water warmtepompen en grond-water warmtepompen. Welke warmtepomp het beste bij jouw huis past, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning, het type verwarming dat je nu hebt en de beschikbare ruimte voor de installatie van de warmtepomp. In de meeste gevallen (zeker als je in stedelijk gebied woont en/of geen (grote) tuin hebt) kiezen mensen voor een lucht-water warmtepomp. Deze warmtepomp zet op een energiezuinige manier buitenlucht om in warmte. Hiermee kun je een woning verwarmen, maar dit zorgt ook voor warm water uit de kraan of douche. Voor het gebruik van een water-water of grond-water warmtepomp moet tot 150 meter diepte worden geboord; dat is voor de meeste woningeigenaren geen optie.

Professionele installateur

Voordat je een warmtepomp installeert, is het verstandig om advies te vragen aan een professionele installateur. Hij of zij kan je helpen om uit te zoeken of een warmtepomp, in jouw situatie, wel de juiste en beste keuze is, en zo ja, wat voor warmtepomp dan het meest geschikt is voor jouw woning. Ook kan de installateur je informeren over eventuele subsidiemogelijkheden of financieringsmogelijkheden om de aanschaf van een warmtepomp te vergemakkelijken. De installatie van de warmtepomp laat je sowieso over aan een professionele installateur; het installeren van een warmtepomp is vrij foutgevoelig. Als het verkeerd gaat heb je snel koude voeten!

De voor- en nadelen van een warmtepomp

Voordelen:

 1. Reductie energiekosten: een warmtepomp maakt gebruik van de omgevingswarmte, waardoor je minder energie hoeft te verbruiken om je huis op temperatuur te houden. Dit kan leiden tot lagere energiekosten.
 2. Milieubewust: een warmtepomp verbruikt minder energie, wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot. Dit is goed voor het milieu.
 3. Comfortabele verwarming: een warmtepomp zorgt voor een constante warmte in huis, doordat het water op een lage temperatuur wordt verwarmt. Dit wordt vaak als comfortabel ervaren.

Nadelen:

 1. Hoge aanschafkosten: een warmtepomp is vaak duurder in aanschaf dan een traditionele verwarmingsinstallatie, zoals een cv-ketel. Voor een volledig elektrische warmtepomp ben je, inclusief installatiekosten, tussen de €10.000 en €25.000 kwijt. Voor een hybride warmtepomp ben je, inclusief montage, tussen de €7.000 en €10.000 kwijt.
 2. Vereist specifieke omstandigheden: een warmtepomp werkt het beste als de omgevingstemperatuur niet te laag is. In gebieden met extreme koude winters kan een warmtepomp daarom minder geschikt zijn.
 3. Vereist onderhoud: zoals elke verwarmingsinstallatie vereist ook een warmtepomp onderhoud om goed te blijven werken. Dit betekent dat er regelmatig onderhoud uitgevoerd moet worden en dat dit kosten met zich meebrengt.
 4. Kan lawaai maken: sommige warmtepompen kunnen lawaai maken tijdens het werk. Dit kan storend zijn voor de omgeving.
 5. Verhoging elektrarekening: hoewel je met een warmtepomp (deels) van het gas af kunt, verbruik je wel meer elektra. Dit zou je, zeker in de zonnige maanden, kunnen opvangen door zonnepanelen te nemen, maar ook dat is een investering.

Tips

Als je overweegt om een warmtepomp te installeren, zijn hier een aantal tips waar je rekening mee kunt houden:

 1. Controleer van tevoren of je woning wel verwarmd kan worden met een warmtepomp. Niet elke woning is geschikt om te verwarmen met een warmtepomp. Als de woning slecht is geïsoleerd, gaat het bijvoorbeeld niet lukken. Wil je weten of je woning geschikt is? Dan kun je de check van Milieu Centraal doen (vooral geschikt vanaf het begin van de winter).
 2. Overleg met een professional. Het is verstandig om advies in te winnen van een professioneel installatiebedrijf voordat je een warmtepomp installeert. Zij kunnen je helpen om de juiste warmtepomp te kiezen en om de installatie goed uit te voeren.
 3. Maak gebruik van subsidiemogelijkheden. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het installeren van een warmtepomp. Zoek naar deze subsidies en informeer of je in aanmerking komt.
 4. Controleer of je een vergunning nodig hebt. In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen voordat je een warmtepomp kunt installeren. Controleer dit bij de gemeente.
 5. Zoek een geschikte locatie voor de warmtepomp. De warmtepomp moet geplaatst worden op een droge, ventilerende en niet-belemmerde plek.
 6. Zorg voor voldoende ruimte rondom de warmtepomp. Dit is nodig om de warmtepomp te kunnen installeren en om te zorgen dat de lucht goed kan circuleren.
 7. Let op de aansluitmogelijkheden. Zorg ervoor dat je warmtepomp aangesloten kan worden op het elektriciteitsnetwerk en op het verwarmingssysteem van je huis.
 8. Ben je op zoek naar een installateur? Neem eens contact op met De Energiebespaarders: zij kunnen je helpen bij het vinden van een installateur én nemen je veel zorgen uit handen!