Verduurzamen met Impact

Verduurzamen van de woning doen huiseigenaren in eerste plaats voor zichzelf. Omdat ze dan minder energie verbruiken, minder energiekosten hebben en ook comfortabeler wonen. Maar als zo veel mogelijk huiseigenaren in Nederland de woning verduurzamen, heeft dat enorm veel impact, bijvoorbeeld op het behalen van de Klimaatdoelstellingen. Impact Hypotheken wil dat mogelijk maken en stimuleert en beloont daarom huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen.

Waarom verduurzamen?

Ongeveer de helft van de woningen in Nederland heeft energielabel D of lager; dat betekent dat deze huizen weinig energiezuinig zijn. Als die goed worden verduurzaamd, bijvoorbeeld door betere isolatie, dubbelglas of zonnepanelen, scheelt dat enorm in de energiekosten, omdat ze minder energie verbruiken of nodig hebben. Woningen worden er bovendien comfortabeler van en de marktwaarde ervan stijgt. Daarbij helpt het verduurzamen van woningen in het behalen van de Klimaatdoelstellingen.

Hoe kan uw klant verduurzamen?

Uit onderzoek van Return on content, in opdracht van Impact Hypotheken, blijkt dat 70% van alle huizenbezitters hun woning wel wil verduurzamen. Maar het gros van hen weet niet hoe of waar te beginnen. Impact Hypotheken kan hen daarbij een handje helpen. Want wij bieden eigenaren (in spe) van woningen met energielabel B t/m G dezelfde goede voorwaarden als eigenaren van woningen met energielabel A of hoger. De enige voorwaarde die we daarvoor stellen, is dat deze huizen met 1 (bij huidig energielabel B), 2 (bij huidig label C t/m E) of met 3 energielabels (bij huidig label F of G) worden verbeterd door middel van een Bouwdepot met Energiebesparende Voorzieningen of met een Energiebespaarbudget bij Impact Hypotheken.

Wanneer deze duurzame verbouwing is afgerond en het beoogde, nieuw energielabel is vastgesteld door een erkend energieadviseur, passen wij zelfs de Duurzaamheidskorting toe op de eerder afgesproken hypotheekrente. In dat geval betaalt uw klant dezelfde lage hypotheekrente als eigenaren van woningen die al een energielabel A of hoger had. Daarmee willen we ervoor zorgen dat iedereen de mogelijkheid heeft om een energieverspillend huis te verbeteren.

Hoe vraagt u een Impact Hypotheek aan?

Merkt u tijdens een adviesgesprek dat uw klanten openstaan voor het verduurzamen van hun eigen of nieuw aan te kopen huis? Denk dan direct aan Impact Hypotheken, want wij belonen hen voor duurzamer wonen.

Om erachter te komen of de verduurzamingswensen van uw klant financieel haalbaar zijn, kunt u de Samen-portal van De Energiebespaarders raadplegen. U kunt deze samen invullen, u kunt voor- of achteraf een link sturen naar uw klant of u vult deze online tool voor uw klant in. Om erachter te komen of uw klant daadwerkelijk de gewenste verbetering in energielabel behaalt, kiest u in de Bespaarcheck voor de optie Impact Hypotheken. U ontvangt dan een Energielabel indicatie, speciaal voor het aanvragen van een Impact Hypotheek. Dit is een indicatie; de Bespaarcheck houdt geen rekening met al uitgevoerde energiebesparende maatregelen, verbouwingen of specifieke woningkenmerken. Deze tool kan daarom niet garanderen dat uw klant met de voorgestelde maatregelen het beoogde energielabel bereikt.

Een Energielabel indicatie is alleen geschikt voor klanten die al verduurzamingsadvies hebben ingewonnen bij een energieadviseur of die zelf uitgebreid bekend zijn met de verduurzamingsmogelijkheden die passen bij de kenmerken van hun huis. Wanneer dat het geval is, moet u de Energielabel indicatie goed bewaren; u moet dit tijdens uploaden tijdens het aanvraagproces.

Energie adviesrapport

We raden uw klanten dan ook aan om altijd een woningopname te laten uitvoeren door een deskundige energieadviseur; deze geeft meer zekerheid of de energielabelverbetering te behalen is met de geadviseerde energiebesparende maatregelen. Dit kan zowel vóór als tijdens het aanvraagproces van een Impact Hypotheek.

Wij werken hiervoor samen met De Energiebespaarders. Klanten van Impact Hypotheken kunnen een gratis* woningopname laten uitvoeren door een deskundige energieadviseur van De Energiebespaarders. U kunt een aanvraag voor deze woningopname indienen in de Samen-portal van De Energiebespaarders. Uw klant krijgt dan een drietal data voorgesteld waaruit hij of zij kan kiezen. Het rapport dat hieruit voortvloeit, noemen we een Energie adviesrapport. Dit adviesrapport moet u vervolgens uploaden in HDN.

*De woningopname is kosteloos wanneer klanten willen weten welke investeringen ze moeten en willen maken om de gewenste energielabelverbetering te behalen. Maar als klanten precies wilt weten welk energielabel ze hebt (bijvoorbeeld omdat ze hun hypotheek oversluiten en het huidige energielabel niet definitief is), zijn hier wel kosten aan verbonden: de energieadviseur bekijkt en beoordeelt woningen dan op veel meer onderdelen en punten. Wanneer u hierover vragen hebt, kunt u of uw klant deze stellen aan De Energiebespaarders.

Hypotheekvoorstel

Wanneer uit het Energie adviesrapport blijkt dat uw klant met de beoogde financiering en duurzame verbouwing daadwerkelijk de benodigde stappen in energielabels kan maken, én uw klanten voldoen aan onze overige criteria, kunt u een hypotheekaanvraag voor Impact Hypotheken indienen. Ons aanvraagproces is zo digitaal mogelijk en daarom kunt u binnen een (paar) uur een hypotheekvoorstel van ons verwachten. U krijgt als adviseur enkele documenten met vervolgstappen opgestuurd via HDN; uw klant ontvangt via zijn e-mailadres bovendien een uitnodiging om te starten met het verzamelen van Brondata.

Brondata en documenten verzamelen

Om de hypotheekaanvraag goed te kunnen controleren en beoordelen, hebben we bepaalde documenten en persoonlijke gegevens nodig die overheidsinstanties van uw klant bewaren, zogenoemde Brondata. Deze verzamelt en deelt de klant direct met Impact Hypotheken. De overige documenten verzamelt hij en stuurt deze digitaal naar u toe, zodat u ze via HDN met ons kan delen. Het Energie adviesrapport, dat u of uw klant via de Bespaarcheck van De Energiebespaarders hebt gegeneerd, is een van de documenten dat u zo bij ons inlevert.