Een bouwdepot van Impact Hypotheken

Heb je een bestaande woning (gekocht) die je wilt opknappen en verduurzamen? Of heb je een nieuwbouwwoning aangeschaft? Dan heb je een bouwdepot nodig. Hiermee heb je extra budget om je woning te laten realiseren. We leggen hieronder uit hoe je die aanvraagt en gebruikt.

Waarom een bouwdepot?

Een bouwdepot is een rekening waar wij (een deel van) je lening op administreren. Hiermee betaal je de facturen voor de bouw of verbouwing van je (nieuwbouw)woning. Dus ook als je een bestaande woning op het oog hebt, die wel wat liefde en aandacht kan gebruiken, heb je een bouwdepot nodig.

In overleg met je financieel adviseur kun je bij ons een bouwdepot aanvragen, waarmee je een verbouwing kunt betalen (bij een huis met energielabel A) of energiebesparende maatregelingen kunt treffen (bij alle energielabels). Dat deel van het bouwdepot waarin de bedragen zijn opgenomen die je gebruikt voor het realiseren van de beoogde energielabelverbetering van de woning, noemen we een Verduurzamingsdepot. Het maakt als aparte categorie onderdeel uit van het reguliere bouwdepot en kent dezelfde voorwaarden. Bij een energielabel B t/m G is er daarom altijd een Verduurzamingsdepot met een bedrag aan Energiebesparende voorzieningen of Energiebespaarbudget nodig.

Je financieel adviseur zal erop letten dat je totale hypotheek (dus inclusief bouwdepot) niet meer bedraagt dan 100% van de taxatiewaarde. Wanneer je energiebesparende maatregelingen treft, zoals isolatie, dubbelglas of zonnepalen, mag je tot nog eens 6% extra lenen.

Een bouwdepot aanvragen

Bij het aanvragen van een Impact Hypotheek kan je adviseur aangeven of je van een bouwdepot wilt gebruikmaken. Hieruit kun je verbouwingen aan de bestaande of nieuwbouwwoning betalen. Daarvoor moet je adviseur wel een verbouwspecificatie opgeven, zodat jij uiteindelijk uit bepaalde ‘potjes’ geld kunt gebruiken. Denk daarbij aan spaarpotjes voor de keuken, badkamer of energiebesparende maatregelen. Er geldt geen minimumbedrag aan een bouwdepot, mits je voldoet aan de inkomenseisen en je binnen 100% (of 106% met energiebesparende maatregelen) van de taxatiewaarde blijft.

Wanneer je adviseur een hypotheek inclusief bouwdepot heeft aangevraagd bij Impact Hypotheken, bekijken wij of je aanvraag voldoet aan onze voorwaarden. Als dat zo is en we kunnen je aanvraag goedkeuren, kun je het hypotheekaanbod accepteren en digitaal ondertekenen. Vervolgens kun je met je notaris een afspraak maken om de hypotheekakte te ondertekenen.

Wanneer je de hypotheekakte hebt getekend bij de notaris, beschik je over de hypotheek, inclusief het bouwdepot. Je krijgt dan ook een rentevergoeding voor het deel van het bouwdepot dat je nog niet hebt gebruikt.

Rente betalen en terugkrijgen

Ook tijdens de bouw of verbouwing van uw woning moet je rente betalen en de lening aan ons terugbetalen. Je betaalt ons iedere maand rente voor de lening. Ook betaal je iedere maand een deel van de lening aan ons terug (behalve bij een aflossingsvrije lening). Je mag je bouwdepot niet gebruiken voor het betalen van de bedragen die je aan ons verschuldigd bent. Denk hierbij aan rente en aflossing.

Staat er geld in het bouwdepot? Dan krijg je over dit bedrag rente van ons terug. Je krijgt van ons hetzelfde rentepercentage dat je ons betaalt voor de lening, minus 1%. Wij verrekenen deze vergoeding met het bedrag dat je maandelijks betaalt aan rente en aflossing. Betaal je voor verschillende delen van je lening verschillende rentepercentages? Dan berekenen wij het gewogen gemiddelde van de verschillende rentepercentages. We kijken hierbij naar de hoogte van de verschillende delen van de lening.

Declareren uit je bouwdepot?

Na het passeren van de hypotheekakte kun je geld uit het bouwdepot opvragen. Kosten die je maakt voor de verbouwing, bijvoorbeeld voor de montage en/of aanschaf van dubbelglas of zonnepalen, kun je bij ons declareren. Wij betalen dit dan zo snel mogelijk uit.

Declareren doe je in onze handige portal. Nadat je hypotheek is gepasseerd, ontvang je e-mail van Impact Hypotheken met daarin een link naar een persoonlijk account voor onze klantenportal. Wanneer je je daarvoor hebt aangemeld en bent ingelogd, kun je de eerste declaratie indienen.

In de portal kun je aangeven uit welke rubriek van de verbouwingsspecificatie de factuur kan worden betaald en aan wie het bedrag moet worden overgemaakt. Sommige facturen kunnen namelijk ook direct aan bedrijven worden uitbetaald. Hiervoor hebben we wel officiële facturen nodig, voorzien van onder meer een KvK- en BTW-nummer en/of betaalbewijzen.

Declaratie akkoord?

We beoordelen elke declaratie. Wanneer deze is goedgekeurd, krijg je in de portal een bevestiging dat wij het bedrag gaan uitbetalen. Wij boeken dit dan over naar het uitvoerende bedrijf of naar jouw betaalrekeningnummer dat bij ons bekend is.

Declaratie afgewezen?

Zijn de stukken niet compleet of wijkt de declaratie af van de specificatie? Dan zie je in de portal dat de declaratie is afgewezen. Bovendien ontvang je een e-mail, waarin wij aanvullende vragen stellen of extra stukken opvragen. Na ontvangst van deze informatie beoordelen we de declaratie opnieuw.

Bouwdepot verlengen

Soms zit het niet mee om de juiste aannemer op het juiste moment te vinden of loopt de bouw van een (nieuwbouw)huis vertraging op. In dat geval kun je het bouwdepot ook verlengen. Standaard is een bouwdepot voor bestaande woningen 18 maanden geldig bij Impact Hypotheken; bij nieuwbouwwoningen is dat 24 maanden. Maar je kunt het bouwdepot daarna nog eens verlengen; bij bestaande woningen met 6 maanden (in totaal dus 24 maanden) en bij nieuwbouwwoningen met 12 maanden (in totaal 36 maanden). Je krijgt na de verlenging van het bouwdepot echter géén rentevergoeding meer over ongebruikte bouwdeposito’s.