Subsidies om je huis te verduurzamen
Denk jij eraan om je woning te verduurzamen? Slim! Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het milieu, maar leidt ook tot lagere energiekosten, een comfortabelere woning en waardestijging van de woning. Ook als je een woning aankoopt, is verduurzamen interessant vanwege de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten met hiervoor gunstige voorwaarden, zoals bijvoorbeeld een duurzaamheidskorting. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar om je te helpen bij de financiering van verduurzamingsmaatregelen. Zo krijg je een deel van de investering terug. Ben je benieuwd welke mogelijkheden voor jouw plannen van toepassing zijn? Wij hebben de belangrijkste subsidies op een rijtje gezet.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
Dit is een landelijke subsidie voor de verduurzaming van woningen en loopt nog tot 2030. Ieder jaar is er weer een nieuw potje beschikbaar vanuit de overheid. Je hebt recht op deze subsidie wanneer je één of meerdere isolatiemaatregelen treft, zoals het isoleren van uw dak, de ramen, vloeren of muren, of wanneer je één isolatiemaatregel treft in combinatie met de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, warmtenetaansluiting of elektrische kookvoorziening. Door gebruik te maken van deze subsidie kan je een deel van de investeringskosten terugkrijgen. Het subsidiebedrag is een vast bedrag per vierkante meter en wordt bepaald door het aantal verduurzamingsmaatregelen dat je treft. Bij één maatregel krijg je 15 procent van de investeringskosten terug, bij twee of meer maatregelen krijg je 30 procent terug. Alle voorwaarden en het aanvraagproces staan toegelicht op de website van Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.
Gemeentelijke subsidies
Naast de ISDE zijn er ook gemeentelijke subsidies beschikbaar. Het verschilt per gemeente welke subsidies er zijn en waarvoor precies. Op De website van Verbeterjehuis.nl zie je welke mogelijkheden er in iedere gemeente van toepassing zijn.
- Zo kun je in Amsterdam een subsidie krijgen voor het verbouwen van een woning naar aardgasvrij. Ook is er een subsidie die tot wel 50% van de kosten voor een duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten Adviseur voor jouw monumentale pand vergoedt.
- In de gemeente Bergen kunnen inwoners een subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen die zij in hun eigen woning uitvoeren. Daar is de zogenoemde Doe-het-zelf impuls voor opgezet. Voor verschillende maatregelen krijgen zij een subsidiebedrag per vierkante meter, met een maximum van €5000,-.
- Gemeente Eindhoven biedt woningeigenaren een subsidie voor hun bijdragen aan een groene, koele en waterveilige stad. Deze subsidie is onder andere bedoeld voor de aanleg van een groen dak of het vervangen van tegels in de tuin door groen.
Naast subsidies zijn er ook andere financieringsmogelijkheden voor de verduurzaming van jouw woning. Zo kan je een Energiebespaarlening bij het Nationaal Warmtefonds afsluiten of is het mogelijk om extra hypotheekruimte te krijgen voor de verduurzaming van de woning.
Kortom, er zijn diverse mogelijkheden voor de financiering van verduurzamingsmaatregelen en om een deel van de investeringskosten terug te krijgen. Het is wel belangrijk om te weten dat subsidievoorwaarden en –bedragen kunnen veranderen en dat de beschikbaarheid afhankelijk is van het soort subsidie en in welke regio je woont. Raadpleeg dus regelmatig de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), van de gemeente en van andere relevante instanties voor de meest actuele informatie en om te checken of je in aanmerking komt voor de subsidie. Heb je hulp nodig? Vraag jouw adviseur om duurzaam hypotheekadvies.