Dakisolatie: Waar begin je?

30 dec 2021

Een warmer huis en toch een lagere energierekening. Dat wil je toch? En het is ook nog eens beter voor het milieu. Een heel goed idee dus, je dak isoleren. Bovendien een grote stap naar een duurzame woning. Zelfs als er al een dunne isolatielaag in zit. Maar hoe pak je het aan? Wat kost het, wat levert het op en waar vind je een betrouwbaar bedrijf?

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Voor een hoekwoning is dat al gauw zo’n € 650 per jaar. Gemiddeld betaal je € 950 aan materialen als je het zelf doet en € 4.400 als je het werk uitbesteedt. Zelfs als je dak nu matige isolatie heeft, is een verbetering naar goede isolatie de moeite waard. De besparing is dan wel iets lager.

Maar er zijn meer voordelen dan alleen energiebesparing. Met een geïsoleerd dak voelt je huis prettiger aan. Je creëert feitelijk je eigen feel good omgeving. Zie het als een dikke deken die je over je dak legt: de kou van buiten komt er niet doorheen en onder de deken blijft het lekker warm. Ook stoot je minder broeikasgassen uit, omdat je minder gas verbruikt. Goed voor het klimaat dus!

Allemaal leuk en aardig, maar wat gaat dat nu kosten? Dit overzicht geeft je inzicht in kosten, subsidies en besparingen afhankelijk van je situatie en dakconstructie:

Slimme besteding van je geld

Voor het aanbrengen van dakisolatie betaal je maar één keer, maar de besparing zie je wel elk jaar weer terug op je energierekening. Je moet het dus echt zien als een grote maar eenmalige investering waar je jaarlijks van profiteert in plaats van een hele grote uitgave die je nu doet. Bovendien draagt het ook nog eens bij aan de verkoopwaarde van je woning. In de toekomst zullen duurzame woningen beter in de markt liggen.

Als je zelf je dak isoleert zijn de kosten laag. Maar óók als je de dakisolatie laat aanbrengen door een bedrijf, is het een goede besteding van je geld. Toch vinden veel mensen de voordelen op de lange termijn lastig in te schatten. Voor de beeldvorming: De winst van dakisolatie kun je vergelijken met een spaarrente van 8 procent. Dat klinkt aantrekkelijk toch? De hoogste tijd om actie te ondernemen.

Wat zit er in je dak?

Ongeveer 20% van alle woningen heeft nog geen dakisolatie. Isoleren is dan altijd een goed idee. De overige 80% heeft wel een isolatielaag, maar dat is vaak een dunne laag met een matige isolatiewaarde. Veel mensen denken ‘mijn dak is al geïsoleerd, dus ik hoef niks meer te doen’, maar het tegendeel is vaak waar. Check dus altijd eerst je dak! Kijk of er al isolatiemateriaal aanwezig is of niet, en hoe dik de laag is. En beslis dan pas over de beste aanpak voor jouw dak.

1. Binnenkant van het dak isoleren

Tegen de binnenkant van een schuin dak kun je redelijk makkelijk isolatiemateriaal aanbrengen. Doe het meteen goed en kies voor goede isolatie, bijvoorbeeld een dikke laag glaswol of steenwol. Als je niet teveel ruimte wil verliezen aan de binnenkant, kun je een materiaal kiezen dat met een dunnere laag net zo goed isoleert. Als je handig bent, kun je dit zelf doen: dat scheelt veel in de kosten. Zorg dan wel dat je goed weet hoe je dak in elkaar zit. Heb je twee linkerhanden of geen zin of tijd om het te doen? Dan kun je het natuurlijk ook door een professioneel bedrijf laten doen.

2. Dakpannen eraf, isolatie bovenop je dak, pannen er weer op

Heb je nieuwe dakpannen nodig of ga je het dak renoveren? Dan kun je je dak ook vanaf de buitenkant laten isoleren. De dakpannen gaan eraf, bovenop het dakbeschot wordt isolatiemateriaal gelegd en daarna gaan de pannen er weer op. Dit geeft super goede isolatie. Het isolatiemateriaal wordt niet onderbroken door de balken van het dak en er is ruimte voor een dikke laag. Dit is altijd een klus voor een professioneel bedrijf. Door het isolatiemateriaal wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw worden gemaakt.

Aan de slag? Lees meer over: zelf je dak isoleren
Of zoek een dakisolatiebedrijf

 

 

 

 

Terug naar overzicht