De voor- en nadelen van isoleren

19 aug 2021

Een eerste stap zetten richting een duurzamere woning is en blijft een lastige opgaven, want waar begin je? In de meeste gevallen start je met de isolatie. Dit is een ontzettend belangrijke stap richting duurzaamheid. Waarom is goede isolatie zo belangrijk? Wat zijn de voordelen die je eraan overhoudt en wat de nadelen? We zetten het graag voor je op een rij.

Beter voor het klimaat

Goede isolatie zorgt voor minder impact op het klimaat. Maar hoe? Een slecht geïsoleerde woning heeft overal naden en kieren, bijvoorbeeld bij de deuren, kozijnen en de spouwmuren. Hierdoor gaat veel gestookte warmte snel weer verloren, waardoor je kachel continu moet bijwarmen. Door je woning goed te isoleren, verdwijnen de naden en kieren waardoor de warmte beter vastgehouden wordt. Hierdoor hoeft jouw kachel minder te stoken en verbruik je dus minder gas/energie. En dat betekent minder uitstoot van broeikasgassen en dat is beter voor het milieu.

Wist je dat woningisolatie zelfs één van de grootste rollen kan spelen in het tegengaan van klimaatverandering? In het overzicht hieronder geven we een indicatie van de jaarlijkse besparingen van CO2-uitstoot per woning.

  • Het isoleren van een schuin dak: bespaart jaarlijks 1.600 kilo aan CO2;
  • HR++ glas: bespaart jaarlijks 1.000 kilo aan CO2;
  • Isoleren spouwmuur: bespaart jaarlijks 1.500 kilo aan CO2;
  • Isoleren vloer: bespaart jaarlijks 500 kilo aan CO2.

Comfortabel wonen

Door goed te isoleren neemt het comfort in je woning aanzienlijk toe. Doordat alle naden en kieren verdwijnen, blijft de warmte in de winter beter binnen. Je hebt hierdoor bijvoorbeeld minder last van tocht. Ook als je vloerisolatie hebt, heb je waarschijnlijk geen last meer van koude voeten. In de zomer daarentegen blijft het juist lekker koel in je woning. De warmte van buiten kan namelijk niet meer zo makkelijk binnendringen. Daarbij heb je aanzienlijk minder geluidsoverlast en vocht- en schimmelplekken.

Een snel terugverdiende investering

Het isoleren van je woning is een flinke investering, maar binnen enkele jaren heb je dit terugverdiend en bespaar je zelfs op de energiekosten. Daarnaast is er een landelijke subsidie voor de isolatie van je woning waarmee je ongeveer 20% van de kosten terugkrijgt.

Waardestijging van je woning

Goede isolatie maakt je huis duurzamer en daardoor krijg je ook een duurzamer energielabel. Dit zorgt er weer voor dat je huis in waarde stijgt. Doordat je de eenmalige kosten die je in de isolatie van je woning stopt na enkele jaren weer hebt terugverdiend en de waarde van je woning stijgt, kun je er uiteindelijk dus niet alleen mee besparen, maar zelfs winst op maken.

Vocht- en schimmelplekken

Isoleren heeft zeker veel voordelen, maar er kunnen ook wel een aantal nadelen bij komen kijken. Vooral als je niet op de juiste manier isoleert. Het is daarom belangrijk dat je niet zomaar zelf aan de slag gaat, maar dat je je goed verdiept en laat informeren. Of laat de isolatie vakkundig aanleggen door een gespecialiseerd bedrijf zodat je zeker weet dat het volgens de juiste richtlijnen gebeurt.

Een goed bedrijf zal je bijvoorbeeld afraden om aan isolatie te beginnen als je spouwmuren vies zijn. Een vieze spouwmuur bevat speciebaarden, opgehoopte valspecie, verzakt isolatiemateriaal of ander vuil. Als het vuil niet te verwijderen is, kan isoleren juist vochtplekken en schimmelvorming veroorzaken. Alleen een gespecialiseerd bedrijf kan beoordelen of deze problemen zich na isoleren zullen voordoen.

Ventileren

Houd er rekening mee dat alleen isoleren niet voldoende is. Als gaten en kieren gedicht zijn en de buitenlucht niet meer gemakkelijk binnen kan komen, is goede ventilatie belangrijk. Een goed geventileerd huis is beter voor je gezondheid en levert een beter woonklimaat in huis op. Houd dus rekening met bijkomende kosten nadat je alles hebt geïsoleerd.

Terug naar overzicht