De voor- en nadelen van zonnepanelen
In Nederland zijn maar liefst 26 miljoen zonnepanelen in gebruik. Die liggen op ruim één miljoen woningen, maar bijvoorbeeld ook op bedrijfspanden en geluidswallen en in weilanden. Steeds meer mensen kopen zonnepanelen of leasen deze. Maar waarom zijn zonnepanelen nu zo populair in Nederland en wat zijn de voor- en nadelen?
De voordelen van zonnepanelen
- Met zonnepanelen ben je milieubewust bezig. Je verkleint door het opwekken van duurzame energie de CO2-uitstoot;
- Het is een flinke investering, maar op de lange termijn bespaar je juist veel geld op je energierekening. Gemiddeld kosten 13 zonnepanelen (3250 Kwh per jaar) 6.500 euro. Binnen zeven tot tien jaar kun je deze investering terugverdienen. Doordat ze een levensduur van gemiddeld 25 jaar hebben, kun je de investering uiteindelijk twee tot drie keer terugverdienen;
- Het is mogelijk om zelf ‘stroomleverancier’ te worden. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je de energie verkopen of kun je geld terugkrijgen van jouw energiemaatschappij;
- Dankzij de zonnepanelen heb je geen last meer van stijgende stroomprijzen, waardoor je jezelf een stukje zekerheid geeft;
- Zonnepanelen gaan 25 jaar mee. In die tijd heb je er weinig omkijken naar, ze zijn makkelijk in onderhoud en het installeren van de panelen is relatief eenvoudig en snel gebeurd. Houd er wel rekening mee dat de installatiekosten niet goedkoop zijn. Hiervoor moet je wel nog 30% van het aanschafbedrag van de zonnepanelen rekenen;
- De waarde van je woning stijgt en de woning is aantrekkelijker voor nieuwe kopers. Het energielabel valt namelijk gunstiger uit en de maandlasten zijn lager;
- Zonne-energie is altijd en overal beschikbaar.
Hoe werken zonnepanelen?
De zon stuurt elke dag oneindig veel energie richting de aarde. De zonnepanelen zetten een gedeelte van deze energie om in elektriciteit. Voor het opwekken van stroom uit zonlicht wordt, voor de meeste systemen, silicium gebruikt (een halfgeleider). Dit is het hoofdbestanddeel van zand en komt overal op aarde voor, waardoor er nooit een tekort zal ontstaan. Energie van de zon maakt elektronen los in het silicium, waardoor er spanning ontstaat in een zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel, gaat er stroom lopen. Een ander belangrijk bestanddeel dat wordt gebruikt in zonnepanelen is zilver. Dit wordt gebruikt in de contactpunten om stroom te geleiden.
Het draait om de zon
Om op deze duurzame wijze elektriciteit op te wekken, hoeven de zonnepanelen niet eens elke dag in het volle zonlicht te staan. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel namelijk genoeg elektriciteit. Er zijn verschillende zonnepanelen verkrijgbaar, maar de populairste zonnepanelen zetten 12 tot 16 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit.
Je zou denken dat vooral zonovergoten landen rond de Middellandse Zee de meeste zonne-energie opwekken, maar dat is niet waar. Na Duitsland, wekt Nederland in Europa zelfs de meeste zonne-energie op; daarmee verslaan we landen als Spanje, Frankrijk en Italië.
Voordeel voor het klimaat
Zonnepanelen worden steeds meer geproduceerd en aangeschaft om op een duurzame wijze energie op te wekken. Bij het opwekken van zonnestroom komen er namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij, waardoor dit alternatief een stuk milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld het gebruik van aardgas. Met een set van tien zonnepanelen op je dak, bespaar je maar liefst 1.400 kilo CO2 per jaar!
Er is natuurlijk wel energie nodig om zonnepanelen te produceren en daarbij komt wel CO2 vrij. Maar na twee jaar zonnestroom opwekken, heb je net zo veel energie bespaard als die er nodig was voor de productie van de panelen. Zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee; in de rest van de 23 productieve jaren is elke opgewekte kWh dan ook direct milieuwinst.
Gemakkelijk in onderhoud
Zonnepanelen zijn erg makkelijk in onderhoud. Als ze op je dak onder een hoek van meer dan 20 graden liggen, spoelt de regen de panelen namelijk vanzelf schoon. Enkel als er hardnekkige vlekken op de panelen ontstaan, zoals vogelpoep of algengroei, is het handig om ze minstens eenmaal per jaar schoon te (laten) maken.
Stijging in de woningwaarde
Als je zonnepanelen op je dak hebt, stijgt de waarde van je woning. Mocht je van plan zijn om ooit te verhuizen, dan is het vaak verstandig om de zonnepanelen te laten liggen. Uit onderzoek blijkt dat kopers een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vinden dan een huis zonder zonnepanelen. De kopers zijn dan ook bereid om hier meer geld voor neer te leggen. Dat weet de gemeente echter ook; als je zonnepanelen hebt laten installeren, gaat je WOZ-waarde dan ook omhoog.
Kun je zonnepanelen vervangen of wegdoen?
Het is wel mogelijk om zonnepanelen mee te nemen zodra je gaat verhuizen, maar niet heel gebruikelijk. In de meeste gevallen vervalt namelijk de garantie op de panelen zodra deze op een andere woning worden geïnstalleerd. Bovendien kost het afbouwen en opnieuw installeren veel geld als je hier iemand voor wilt inhuren.
Wil je geen gebruik meer maken van de zonnepanelen of is hun levensduur op? Dan kun je ze wegdoen. Zonnepanelen zijn zeer geschikt voor recycling: 80 tot 95 procent van de grondstoffen en kunststoffen kunnen worden hergebruikt.
Je kunt de zonnepanelen kosteloos laten meenemen door het installatiebedrijf. Het bedrijf is wettelijk verplicht dit te doen. Zij brengen de panelen naar Stichting OPEN, waar ze worden gerecycled. Ook kun je een los paneel zelf naar de milieustraat van de gemeente brengen en inleveren als elektronisch afval. Jouw gemeente zorgt er vervolgens voor dat dit op de juiste wijze wordt gerecycled.
Zonne-energie in de toekomst
In Nederland hebben we meer dan 400 km2 dakoppervlak beschikbaar voor zonnepanelen. Hier kunnen we de komende decennia nog lang op teren om zonnepanelen op daken te kunnen blijven plaatsen. Ook wordt voorspeld dat er steeds meer zonnepanelen op andere locaties geïnstalleerd kunnen worden. Bijvoorbeeld op geluidswallen of oude vuilstortplaatsen.
Daarnaast wordt er continu gewerkt aan het verbeteren van de materialen, waardoor de levensduur en het vermogen van de zonnepanelen steeds meer vooruit gaat. Ook wordt er gewerkt aan zonnepanelen die geïntegreerd zijn in glas. Deze kun je dan ook niet zien. Dit zou een perfecte oplossing zijn voor bijvoorbeeld grote kantoorgebouwen met veel ramen. Op die manier kunnen we steeds meer energie besparen.