Hoe check ik de isolatie van mijn woning?

24 aug 2021

Voordat je kunt beginnen met het isoleren van jouw woning, is het belangrijk dat je de staat van isolatie in jouw woning in kaart brengt. Welke delen van je huis zijn momenteel al geïsoleerd en hoe dik zijn deze isolatielagen? Hier helpen we je graag een handje bij.

Bouwjaar

Het bouwjaar van je woning kan al veel vertellen over de staat van isolatie: des te ouder het huis, des te slechter is de isolatie meestal. Uiteraard is het mogelijk dat vorige bewoners de handen al uit de mouwen hebben gestoken om de isolatie aan te pakken. Vraag dan ook vooral bij hen na wat zij hier al aan hebben gedaan of schakel een energieadviseur in voor uitgebreider advies. Hebben de vorige bewoners helemaal niks gedaan? Dan is het handig om het bouwjaar van jouw woning te achterhalen via de Bagviewer van het kadaster. Hier kun je jouw adresgegevens invullen, waarna je het bouwjaar te zien krijgt.

Isolatiecheck

Nadat je het bouwjaar van jouw woning hebt opgezocht kun je hier gemakkelijk een isolatiecheck van MilieuCentraal doen. MilieuCentraal beschrijft per bouwjaar wat voor type isolatie je kunt verwachten.

Zo herken je slechte isolatie

Er zijn bepaalde kenmerken waaraan je kunt merken dat de isolatie van jouw woning slecht is. We zetten ze graag voor je op een rijtje:

  • Je energierekening is hoog – De warmte verlaat je woning gemakkelijk via de muren, ramen, naden en kieren. Maar liefst 30% van de warmte gaat verloren via muren en nog eens 30% via daken. Je verbruikt hierdoor meer energie om warm te stoken;
  • Je woning is koud in herfst en winter – Ondanks dat de verwarming hoog staat, blijft je woning koud doordat er zoveel warmte ontsnapt. De spouwmuren isoleren is vaak de eerste stap richting een beter geïsoleerde woning;
  • Je woning is in de zomer erg warm – Waar de warmte in de winter uit je woning ontsnapt, komt hij in de zomer juist naar binnen;
  • Je hebt vaak last van koude voeten – Ook dat is een teken van slechte isolatie. Dit kan liggen aan openingen en kieren bij deuren, maar ook aan slechte vloerisolatie;
  • Je hebt last van vocht en schimmel in je huis – Let erop dat dit ook kan gebeuren als je woning wel goed is geïsoleerd, maar niet goed ventileert. Isolatie en ventilatie kunnen niet zonder elkaar.

Voldoet jouw woning aan bovenstaande kenmerken? Grote kans dat de isolatie ervan niet op orde is. Lees meer over de voor- en nadelen van isoleren.

Terug naar overzicht