Spouwmuurisolatie

24 jan 2022

Als je jouw woning gaat isoleren, begin je meestal bij de spouwmuren. Dit is namelijk de snelste, makkelijkste én goedkoopste manier om je huis te isoleren. Daarbij levert het vele voordelen op. Maar is jouw woning wel geschikt, wat zijn de kosten en waar moet je op letten?

Wat is spouwmuurisolatie?

Bijna alle woningen hebben twee muurdelen: een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze delen zit een spouw. Dat is een open ruimte, die voorkomt dat er vochtdoorslag van de buitenmuur naar binnen komt. Een spouw is niet meer dan een luchtlaag tussen de buiten- en binnenmuur waar veel warmte naar buiten verloren gaat. Door deze lege ruimte te vullen met isolatiemateriaal, houdt je huis de warmte beter vast waardoor je stookkosten aanzienlijk dalen. En uiteraard levert het meer wooncomfort op.

Heeft jouw woning al spouwmuurisolatie?

Eén van de belangrijkste dingen die je moet checken voordat je aan spouwmuurisolatie begint, is of jouw woning al spouwmuurisolatie heeft. Dit kun je controleren met het bouwjaar van je woning. Deze kun je opzoeken via de Bagviewer van het kadaster. Hier kun je jouw adresgegevens invullen, waarna je het bouwjaar te zien krijgt. Vervolgens beschrijft MilieuCentraal op deze pagina bijvoorbeeld wat normaal gesproken de staat van isolatie is per bouwjaar.

Naast het bouwjaar is het ook handig om te kijken naar de bouwtekeningen en informatie op te halen over eventuele eerdere verbouwingen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je een oude woning hebt gekocht uit een bouwjaar waarin normaal gesproken niet of amper werd geïsoleerd, maar dat de vorige bewoners van de woning wel al enige maatregelen hebben getroffen.

Kosten en besparingen

Het isoleren van de spouwmuren is niet alleen de makkelijkste, maar ook de goedkoopste manier om je buitenmuren te isoleren. Je bespaart er veel energie mee en dus uiteindelijk ook kosten. Voor een hoekwoning betaal je bijvoorbeeld een eenmalig bedrag van circa € 2.400,- en bespaar je jaarlijks zo’n € 650,- aan energiekosten. Dat betekent dat je binnen ongeveer 3,5 jaar deze kosten weer hebt terugverdiend. (MilieuCentraal)

Een schatting van de kosten, subsidies en besparingen worden in onderstaande tabel weergegeven.

Type woning Eénmalige kosten Eénmalige subsidie Jaarlijkste besparing energiekosten Jaarlijkse besparing CO2
Tussenwoning € 900,- € 200,- € 260,- 600 kilo
Hoekwoning of 2-onder-1-kap € 2.400,- € 500,- € 650,- 1.500 kilo
Vrijstaande woning € 3.800,- € 750,- € 960,- 2.400 kilo

 

(Bron: MilieuCentraal)

Subsidies en leningen

Er geldt een landelijke subsidie voor isolatie. Met deze subsidie kun je ongeveer 30% van de kosten terugkrijgen, maar alleen als je twee isolerende maatregelen doorvoert. Dus als je hebt besloten om je spouwmuur te isoleren, dien je ook nog een ander gedeelte van je woning te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan dak-, vloer- of raamisolatie. Wil je niet twee gedeeltes van je woning isoleren? Dan kun je er ook voor kiezen om één isolatiemaatregel te combineren met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Je kunt alle voorwaarden hier teruglezen.

Als je een hypotheek gaat afsluiten, kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot zes procent van de waarde van je woning met een maximum van 9.000 euro. Of misschien heb je recht op een voordelige lening voor maatregelen waarmee je energie bespaart, bijvoorbeeld een energiebespaarlening. Ook geven sommige gemeenten extra subsidie. Kijk voor een compleet overzicht op Energiesubsidiewijzer.

Isolatiematerialen voor je spouwmuur

Tijdens het kiezen van isolatiemateriaal voor je spouwmuur is een aantal dingen van belang. Denk bijvoorbeeld aan de mate waarin het materiaal tegen vocht bestendig is, duurzaam en milieuvriendelijk is en een geluiddempende werking heeft. Qua isolatiewaarde zijn er niet veel grote verschillen tussen de beschikbare materialen. Wel zijn er verschillen wat betreft de eerder genoemde punten en brandwerendheid en gevoeligheid voor rot en ongedierte. De drie meest voorkomende materialen zijn:

  1. Wolvlokken (glaswol of steenwol);
  2. EPS isolatieparels (piepschuim-korrels);
  3. Schuim (PUR-schuim – Aminotherm schuim).

Hoe vind je een gespecialiseerd spouwmuurisolatiebedrijf?

Het is altijd verstandig om een vakkundig bedrijf langs te laten komen voor een spouwonderzoek. Tijdens zo’n onderzoek letten zij op onderstaande punten:

  • Zit er al isolatiemateriaal in de spouw? Zo ja, dan controleren zij of het materiaal nog steeds in goede staat verkeerd en nog dik genoeg is.
  • Is de spouw schoon? Als er vuil tussen zit dat niet kan worden weggehaald, kan dit zorgen voor vocht- en/of schimmelplekken. In dit geval kun je beter voor andere gevelisolatie kiezen.
  • Zijn de stenen, verf, het voegwerk, de kozijnen, het dak en de goten in orde?
  • Is er voldoende ventilatie in de kruipruimte? Zo niet, dan moet het isolatiebedrijf nieuwe ventilatiekanalen maken voor de kruipruimte.
  • Zitten er vleermuizen of vogels in de spouw?

Maar waar vind je nu een goed en gespecialiseerd bedrijf? Op Energiebespaarders.nl lees je alles over hoe je kunt besparen op je energielasten. Zij geven ook gepersonaliseerde adviezen over hoe je op je energielasten kunt besparen.

Daarnaast heeft elke gemeente een energieloket. Via dit loket kom je in contact met gevelisolatiebedrijven bij jou in de buurt en krijg je hulp bij vragen over offertes. Via verbeterjehuis.nl kun je jouw woonplaats selecteren en het overzicht bekijken.

Terug naar overzicht