Wat is het Energiebespaarbudget?

27 aug 2021

Wanneer jij energiebesparende maatregelen voor jouw woning wil treffen, maar er nog niet over uit bent welke precies, kun je het Energiebespaarbudget (laten) aanvragen. Maar wat is dit nu precies en hoe werkt het?

Lenen voor energiebesparende maatregelen

Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot van maximaal 106% van de woningwaarde. Het grote voordeel ervan is dat je van tevoren nog niet de betreffende maatregelen en kosten in kaart hoeft te brengen. Bij een aantal hypotheekverstrekkers is het voldoende om een plan met voorlopige maatregelen en een voorlopige inschatting van de kosten te maken. De uitbetaling gebeurt uiteindelijk op basis van de nota’s van energiemaatregelen die je daadwerkelijk hebt laten uitvoeren. Dat mogen dus andere maatregelen zijn dan je in eerste instantie in je plan hebt opgenomen.

Door gebruik te maken van het Energiebespaarbudget, stel je de financiering van erkende energiebesparende maatregelen van je huis veilig, maar hoef je niet meteen al te beslissen wat je wil laten doen. Hierdoor kun je rustig eerst alles voor jouw hypotheek in orde maken, en daarna pas nadenken over welke maatregelen je voor jouw nieuwe huis wil ondernemen. Op die manier heb je ook voldoende tijd voor een advies op maat van een energieadviseur.

Zo werkt het Energiebespaarbudget

Met het Energiebespaarbudget is het mogelijk om tot 6% bovenop de woningwaarde te lenen. Voorwaarde is wel dat dit extra bedrag volledig wordt besteed aan erkende energiebesparende maatregelen. Meer lenen betekent hogere maandlasten, maar met de juiste maatregelen bespaar je dat meestal direct op je energierekening.

  1. Als je een huis koopt, je hypotheek oversluit of je hypotheek verhoogt, kun je gebruik maken van het Energiebespaarbudget. Jouw hypotheekadviseur kijkt of deze aanvullende lening past bij jouw inkomen;
  2. Zodra je jouw hypotheek afsluit, kun je bepalen hoeveel geld je extra wilt lenen om je woning duurzamer te maken. Dit extra geld wordt gereserveerd als het Energiebespaarbudget, waarmee je later kunt gaan verduurzamen. Bij het afsluiten van je hypotheek hoef je dus nog niet besloten te hebben welke maatregelen je gaat treffen;
  3. Je persoonlijke hypotheekadviseur helpt jou om het juiste Energiebespaarbudget te bepalen en neemt dit mee in de hypotheekaanvraag. In de tussentijd kun jij je alvast gaan oriënteren op welke maatregelen voor jouw woning het meest zinvol zijn en waar jij het meeste baat bij hebt;
  4. De extra lening voor energiebesparende maatregelen wordt door de hypotheekverstrekker in een bouwdepot geplaatst. Zodra je kosten hebt gemaakt, stuur je de factuur door naar de hypotheekverstrekker. Vervolgens kijkt deze of de kosten binnen het Energiebespaarbudget passen. Is dat inderdaad het geval? Dan betaal de hypotheekverstrekker de factuur.

Welke hypotheekverstrekkers doen aan het Energiebespaarbudget?

Houd er rekening mee dat niet elke hypotheekverstrekker meewerkt aan het Energiebespaarbudget. Op deze pagina kun je bekijken bij welke banken je deze lening wel of niet kunt afsluiten. Uiteraard is het bij Impact Hypotheken wel mogelijk om een Energiebespaarbudget af te sluiten!

Terug naar overzicht