Wat kun je verduurzamen voor 9.000 euro?

7 sep 2021

Wil jij jouw koopwoning verduurzamen? Hiervoor kun je extra lenen tot zes procent van je woningwaarde, met een maximum van 9.000 euro. Je hypotheeklasten worden hierdoor iets hoger, maar in ruil daarvoor betaal je elke maand minder voor je energieverbruik. Bovendien stijgt de waarde van je woning door deze te verduurzamen, help je het klimaat. Ook ben je alvast beter voorbereid op de energietransitie waarmee je niet vroeg genoeg kunt beginnen! Maar wat kun je nu eigenlijk allemaal verduurzamen voor 9.000 euro?

Wat kun je verduurzamen?

Het verschilt per woning welke maatregelen je het beste kunt uitvoeren. Voor onderstaande maatregelen geldt de regeling ‘extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen’.

  • Isolatie van dak, vloer en gevel;
  • HR++ en triple glas;
  • Isolerende kozijnen en deuren;
  • Energiezuinige ventilatie;
  • Douche met warmteterugwinning;
  • Zonnepanelen.

 

Verduurzamen voor 9.000 euro

Maar wat kun je nu precies verduurzamen voor 9.000 euro? Per woning zijn er twee scenario’s mogelijk:

Scenario 1

Als jouw woning gebouwd is vóór 1992, is de kans groot dat de isolatie van je woning nog niet goed genoeg is. In dit geval is het belangrijk om eerst te beginnen met isoleren. Kijk hier hoe je zelf kunt controleren wat de staat van isolatie in jouw woning is en check vooral ook of je subsidie hiervoor kunt krijgen. Deze subsidie is landelijk geregeld en geldt alleen als je twee energiebesparende maatregelen uitvoert. Bijvoorbeeld twee isolatiemaatregelen of één isolatiemaatregel en een warmtepomp.

Scenario 2

Is jouw woning gebouwd ná 1992? Dan is deze waarschijnlijk al redelijk of goed geïsoleerd. Door zelf de staat van isolatie in jouw woning te controleren, kun je kijken of er nog verbetermogelijkheden zijn. Je kunt op andere manieren verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Hiervoor kun je de btw terugvragen, waardoor je weer geld bespaart. Btw terugvragen kan via de website van de Belastingdienst. Ook kan een warmtepomp een goede optie zijn als je woning al goed genoeg is geïsoleerd. Ook hiervoor kun je subsidie aanvragen. Een warmtepomp kost gemiddeld zo’n 4.700 euro, waar dan nog zo’n 1.500 euro vanaf gaat.

Terug naar overzicht