De meerwaarde van duurzaam hypotheekadvies voor adviseurs

10 aug 2023

Duurzaamheid is meer dan een trend. De overheid stimuleert verduurzaming. In 2026 wordt het voor veel woningeigenaren verplicht om een warmtepomp te installeren voor het verwarmen van woningen. Vanaf 2030 mogen woningcorporaties en particuliere verhuurders woningen met een energielabel E,F of G niet meer verhuren. Veel woningeigenaren en woningzoekenden willen graag in een duurzaam huis wonen, maar weten niet altijd hoe ze dit moeten aanpakken. Een hypotheekadviseur begeleidt klanten naar een financieel gezonde toekomst. Waarom is het verstandig voor adviseurs om duurzaamheid te integreren in een hypotheekgesprek?

Nederland streeft ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken, moeten tegen 2050 7 miljoen woningen aardgasvrij en voldoende geïsoleerd zijn. Dit is een belangrijke taak voor zowel woningcorporaties, het bedrijfsleven én (toekomstige) huiseigenaren. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen in een duurzaam huis wil wonen, maar onvoldoende weten over de financiële voordelen van verduurzaming. Daar ligt een kans voor de onafhankelijk financieel adviseur.

Wat zijn de voordelen voor zowel adviseur als woningeigenaar als duurzaamheid deel uitmaakt van hypotheekgesprekken?

Verhoog de meerwaarde van de woning

Een van de belangrijkste voordelen van duurzaamheid in hypotheekadvies is het potentiële waarde verhogende effect op woningen. Duurzame verbeteringen, zoals zonnepanelen, energie-efficiënte isolatie en slimme verwarmingssystemen, verminderen niet alleen de energiekosten voor bewoners, maar verhogen ook de waarde van de woning. Als adviseur kunt u klanten helpen bij het kiezen van duurzame opties die niet alleen passen bij hun levensstijl, maar ook bijdragen aan de waarde van hun investering.

Onderscheidend vermogen

In een competitieve markt is het slim om u te onderscheiden van andere adviseurs. Door duurzaamheidsadvies aan te bieden en de klant inzicht te geven in de mogelijkheden, kunt u uzelf positioneren als een deskundig en betrokken adviseur met een goede service. Steeds meer klanten zoeken immers niet alleen financieel advies, maar ook manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Door duurzaamheid toe te voegen aan uw diensten, toont u zowel uw expertise als maatschappelijke betrokkenheid.

Langdurige klantrelaties

Door klanten te begeleiden bij duurzame keuzes voor hun woning, bouwt u langdurige relaties op. Het aanbieden van duurzaamheidsadvies gaat veel verder dan het sluiten van een eenmalige deal: u wordt een adviseur die meedenkt op de lange termijn. Dit kan leiden tot goede mond-tot-mondreclame, een uitstekende reputatie binnen de markt en mogelijk meer zakelijke kansen.

Nieuw verdienmodel

Klanten die willen verduurzamen zoeken concreet advies over de aanpak. De overheid stimuleert duurzame initiatieven, waardoor woningeigenaren financiële voordelen genieten wanneer ze investeren in energiezuinige aanpassingen. Als adviseur bent u vaak op de hoogte van verschillende stimuleringsmaatregelen en kunt u klanten wijzen op mogelijke subsidies, belastingvoordelen en leningen met gunstige voorwaarden. Dit biedt niet alleen klanten financiële voordelen, maar toont ook dat u op de hoogte bent van de belangrijkste ontwikkelingen binnen de markt. Bovendien kunt u met andere partijen afspraken maken voor een vergoeding wanneer u een klant doorverwijst voor duurzaam advies.

Terug naar overzicht