Duurzaam wonen: Nederlanders investeren meer in duurzaamheid

12 dec 2023

Het afgelopen jaar heeft Nederland een opmerkelijke verschuiving doorgemaakt op het gebied van duurzaamheid. Ondanks een sceptische houding tegenover het klimaatbeleid, is de Nederlander massaal gaan investeren in verduurzaming, aldus het Parool. Van zonnepanelen op het dak tot een groenere levensstijl. Hoe kun je duurzaam wonen? Wij lichten het toe in dit artikel.

Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat 42 procent van de Nederlanders zonnepanelen heeft aangeschaft. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met vier jaar geleden. Bovendien zijn Nederlanders meer bezig met energiebesparing. Wat blijkt? Financiële prikkels spelen een cruciale rol. Een van de trends die hieronder valt zijn duurzame woningverbeteringen en een duurzame levensstijl. Impact hypotheken juicht deze ontwikkeling toe en deelt graag inzichten over de veranderende mindset van de Nederlandse woningeigenaar.

Financiële prikkel als drijvende kracht
Het is geen geheim dat geld een sterke motivator is. Het afgelopen jaar zijn Nederlanders zich steeds bewuster geworden van de financiële voordelen van duurzaam wonen. Duurzame woningen met een hoog energielabel zorgen voor lagere energiekosten en een comfortabel huis. Daarnaast zien we ook steeds beter de voordelen van duurzaamheidsinvesteringen in. De aanleg van zonnepanelen of een goed geïsoleerd huis zorgen voor geldbesparing. De maandelijkse energierekening gaat omlaag en de waarde van de woning gaat omhoog. Duurzame keuzes dragen dus niet alleen bij aan een groenere wereld, maar ook aan slimme financiële besparingen.

Gedragsverandering
Zonnepanelen sieren dus steeds vaker de daken van Nederlandse woningen. Woningbezitters realiseren zich dat deze investering aanzienlijke besparingen op de energierekening oplevert. Hetzelfde geldt voor maatregelen zoals het isoleren van dak, vloer of gevel. En ook de aanschaf van een hybride warmtepomp of slimme apparaten dragen hieraan bij.

Maar dat is niet alles. Ook gedragsverandering draagt bij aan duurzaam wonen. Nederlanders hebben hun dagelijkse gewoonten aangepast om bewuster met energie om te gaan: korter douchen of slim omgaan met de verwarming en verlichting met behulp van een slimme thermostaat. Dit zijn kleine aanpassingen met een grote impact.

Een kleinere ecologische voetafdruk
Duurzaam wonen levert niet alleen financiële voordelen op, maar ook een brede maatschappelijke impact. De duurzaamheidsmaatregelen en gedragsverandering resulteren in een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk. Elke bewuste keuze draagt bij aan het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties.

Als duurzame hypotheekverstrekker staan wij klaar om woningeigenaren te ondersteunen in hun reis naar een groenere toekomst. Met goede voorwaarden stimuleren we woningeigenaren om te verduurzamen, of een duurzame woning aan te schaffen. Heeft u vragen over de verduurzaming van uw woning? Kijk dan op https://impacthypotheken.nl/een-duurzamere-woning/ of neem contact op met een van onze aangesloten adviseurs.

Zoek een adviseur

Terug naar overzicht