Wat levert verduurzaming van je woning op?

20 sep 2023

Nederland heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn, en daarom is in het Klimaatakkoord vastgelegd dat in de komende decennia maar liefst 7 miljoen woningen van het aardgas af gaan. Ook als woningeigenaar kun je verschillende maatregelen nemen om je woning te verduurzamen. Hiermee verklein je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar bespaar je ook op je energielasten en verhoog je je wooncomfort. Maar wat zijn nu precies de voordelen van deze inspanning voor jou als woningeigenaar? Dat lees je hier.

1. Energiebesparing

De eerste stap is zorgen voor een goede isolatielaag in de woning en het installeren van energiezuinige apparaten. Een slecht geïsoleerde woning verbruikt namelijk veel energie om het binnenshuis warm en comfortabel te houden. Door je dak, muren, ramen of vloer beter te isoleren, verliest het huis minder warmte, wat zorgt voor een lager energieverbruik. Veel isolatiemaatregelen kun je zelf uitvoeren, bijvoorbeeld het dichten van kieren met behulp van tochtstrips. Voor grotere projecten is het aan te raden om hulp in te schakelen. Minder energieverbruik betekent lagere energierekeningen, wat op de lange termijn tot aanzienlijke besparingen leidt.

Bij Impact Hypotheken helpen we je graag bij het treffen van energiebesparende maatregelen die het beste bij jouw woning passen. Daarom bieden we bij een nieuwe Impact Hypotheek een gratis Bespaarcheck en kosteloze reguliere woningopname van De Energiebespaarders aan. Zo weet je direct welke stappen je kunt nemen om je woning te verduurzamen.

2. Waardevermeerdering van de woning

Verduurzaming van een woning is niet alleen beter voor het milieu, maar verhoogt ook de verkoopwaarde van de woning. Veel potentiële kopers zijn namelijk geïnteresseerd in energiezuinige woningen. Dit maakt verduurzamende maatregelen dus een slimme investering. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat bijvoorbeeld een hoger energielabel (A/B) de verkoopprijs van de woning al met zo’n €6.000 kan verhogen. Energiezuinige woningen worden bovendien gemiddeld sneller verkocht.

3. Subsidies en financiële voordelen

De overheid stimuleert veel duurzame wooninitiatieven met subsidies en financiële regelingen. Dit betekent dat de kans groot is dat je gebruik kunt maken van handige subsidies voor de installatie van zonnepanelen, isolatie of warmtepompen. Het is slim om te kijken welke voordelen beschikbaar zijn in jouw regio en hier gebruik van te maken om de kosten voor de verduurzaming van de woning te verlagen. Op Energiesubsidiewijzer kun je controleren welke subsidies jouw gemeente verstrekt.

4. Een gezondere leefomgeving

Een gezonde leefomgeving is belangrijk, want je woonruimte heeft invloed op je gezondheid. Een duurzaam huis draagt uiteindelijk ook bij aan je welzijn. Een gezonde leefomgeving begint vaak met goede ventilatie. De lucht die je dagelijks binnenshuis inademt zit vaak vol met ongezonde deeltjes. Bij een lage concentratie zijn deze niet schadelijk, maar bij onvoldoende ventilatie kan dit wel een probleem vormen. Kies bijvoorbeeld voor moderne ventilatiesystemen. Die zorgen voor schone en gezonde lucht. Dit draagt bij aan het welzijn van jou en je gezin.

5. Bijdragen aan een groenere wereld

Door het verduurzamen van je woning draag je bij aan een schonere wereld. Minder energieverbruik betekent namelijk ook minder CO₂-uitstoot, wat belangrijk is in de strijd tegen klimaatverandering. Het verduurzamen van je woning is dus een stap in de groene richting op weg naar een duurzamere toekomst.

Kortom, het verduurzamen van een woning biedt financiële voordelen, maar het is daarnaast ook goed voor het milieu. Een groenere toekomst begint al een klein beetje bij jezelf!

 

 

Terug naar overzicht