Is het nog gunstig om te investeren in zonnepanelen?
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft nu een op de vier huishoudens in Nederland zonnepanelen. In 2022 steeg de hoeveelheid hernieuwbare energie met maar liefst 20 procent. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te installeren.
Woningbezitters maken gebruik van de salderingsregeling, waarbij de stroom die je opwekt en niet meteen zelf gebruikt, wordt teruggeleverd aan het net. Hier ontvang je een voordelige vergoeding voor. Echter, de salderingsregeling wordt vanaf 2025 stapsgewijs afgebouwd. Blijft het investeren in zonnepanelen wel gunstig voor woningeigenaren die een duurzame leefomgeving willen creëren? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Zonnepanelen: goed voor het milieu
Dit zijn de belangrijkste voordelen om zonnepanelen te installeren:
-
Lagere energiekosten
Een van de meest zichtbare voordelen van zonnepanelen is dat ze de energierekening aanzienlijk verlagen. Zonnepanelen wekken hernieuwbare energie op uit zonlicht, waardoor je minder afhankelijk wordt van energieleveranciers. Ook betekent het dat je minder betaalt voor elektriciteit uit het net, wat op de lange termijn flinke besparingen kan opleveren.
Een rekenvoorbeeld: een set van 10 zonnepanelen genereert jaarlijks 3.500 kWh (afhankelijk van de grootte van de panelen). Zonder zonnepanelen zou je daarvoor bij een energieleverancier ruim €1.600 betalen. Het zelf opwekken van energie bespaart je hoge kosten. Hoewel de initiële investering ongeveer €7.500 bedraagt, is de terugverdientijd nog 8 jaar. De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel is 25 jaar, wat inhoudt dat je de in de resterende 17 jaar gratis stroom opwekt.
-
Verhoging woningwaarde
Door zonnepanelen te installeren kun je ook de waarde van de woning verhogen. Onderzoek toont aan dat huizenkopers geïnteresseerd zijn in milieuvriendelijke en energiezuinige huizen. Met zonnepanelen laat je zien dat je om het milieu geeft en bereid bent te investeren in duurzaamheid. Bovendien stijgt de WOZ-waarde van je woning, waardoor de woning in de toekomst aantrekkelijker wordt op de huizenmarkt.
-
Duurzaamheid
Nederland streeft ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Door zonnepanelen te installeren, draag je bij aan het verminderen van de CO₂-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen. Bovendien verklein je je ecologische voetafdruk. Door zonnepanelen te plaatsen, draagt jouw huishouden bij aan het behalen van de gezamenlijke klimaatdoelen.
-
Salderingsregeling
De salderingsregeling is een regeling waarbij energieleveranciers de zonnestroom die je teruglevert verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dat gebeurt op jaarbasis. Dit is aantrekkelijk, omdat stroom terugleveren aan het energienet doorgaans minder oplevert dan dat je er zelf voor betaalt. Door niet te kijken naar de prijs of naar het maandelijkse verbruik, maar naar de totaal verbruikte (gekochte) energie en teruggeleverde (zonne)stroom in een jaar, zijn zonnepanelen ook financieel aantrekkelijk. De overheid wil de salderingsregeling echter tussen 2025 en 2031 geleidelijk afbouwen.
Hier zit namelijk een financieel nadeel aan voor energiegebruikers zonder zonnepanelen. Op zonnige dagen wordt er zo veel meer energie teruggeleverd aan het energienet, dat de kosten hiervoor oplopen. Die worden nu vaak doorberekend aan alle klanten.
Energieleverancier Vandebron laat klanten met een variabel contract en zonnepanelen daarom betalen voor het terugleveren van de stroom aan het net. Dit kan Vandebron-klanten 10 tot 20 euro per maand kosten.
Vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om te salderen en ontvangt een woningbezitter voor alle teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Elk energiebedrijf stelt zelf de hoogte vast, maar dit moet minimaal 80 procent van de leveringskosten per kWh zijn, zonder belasting of heffingen.
Zonnepanelen: een kostbare investering
Natuurlijk kleven er ook nadelen aan zonnepanelen. Hoewel de nadelen doorgaans niet opwegen tegen de voordelen, is het toch belangrijk te weten welke er zijn:
-
Installatie
Het is vaak niet goedkoop om zonnepanelen te installeren op je woning. Desondanks verdien je deze investering snel terug, omdat zonne-energie (nog) gratis is.
-
Uitstraling
Voor sommige mensen zijn zonnepanelen die zichtbaar zijn op het dak van een woning, een doorn in het oog. Gelukkig zijn er veel verschillende zonnepanelen beschikbaar die een modern uiterlijk hebben, waardoor ze minder opvallen in het ontwerp van de woning. Hun opbrengst is wel wat minder en de investering hoger.
-
Onderhoud
Het is belangrijk om de geïnstalleerde zonnepanelen regelmatig te controleren en onderhouden. Dit gaat bijvoorbeeld om het schoonmaken van de panelen als er na een regenbui bladeren op blijven liggen of ze erg vuil zijn. Ook kunnen er, vooral op platte (sedum)daken, plantjes groeien tussen de zonnepanelen. Vuile zonnepanelen of panelen waarop schaduw valt nemen minder goed zonlicht op, wat leidt tot een lagere stroomopbrengst.
De meerwaarde van zonnepanelen
Investeren in zonnepanelen blijft gunstig, zelfs nu de salderingsregeling stapsgewijs wordt aangepast. De opgewekte zonne-energie blijft namelijk waardevol. Je kunt de energie die je opwekt gebruiken om bijvoorbeeld de elektriciteitsrekening te verlagen. Bovendien zijn er alternatieve manieren om te profiteren van je zonnepanelen, zoals het opslaan van overtollige energie in batterijen (zoals bepaalde elektrische auto’s) voor later gebruik. Dit kan je helpen om zelfvoorzienend te worden en minder afhankelijk te zijn van het net.