Wanneer heeft jouw woning recht op een duurzaam energielabel?

3 sep 2021

De energiezuinigheid van een woning of bedrijfspand wordt aangegeven door middel van een energielabel. Elk energielabel heeft een eigen letter, dit kan A tot en met G zijn. Wanneer een woning een energielabel heeft met letter A, betekent dit dat de woning zeer energiezuinig is. De letter G betekent daarentegen juist dat de woning veel energie verbruikt. Uiteindelijk is het natuurlijk een stuk voordeliger als je woning weinig energie verbruikt. Daarom leggen we je graag uit hoe jij jouw woning duurzamer kan maken, waardoor je recht hebt op een groen energielabel.

Verduurzamen voor een groen energielabel

Er zijn uiteraard vele manieren waarop jij jouw huis groener en zuiniger kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de isolatie, het (laten) installeren van zonnepanelen of het plaatsen van een warmtepomp (een duurzaam alternatief voor de cv-ketel). Dit soort stappen brengen je dichterbij een duurzaam energielabel. Omdat in 2050 alle woningen in Nederland aardgasvrij moeten zijn, kun je hier niet snel genoeg mee beginnen! Daarnaast is het uiteraard ook een voordeel voor je portemonnee.

Het verschil tussen energielabel A en B

Ook energielabel B is, net als energielabel A, een groen label. Het verschil tussen de twee is dat B nét iets minder energiezuinig is dan A. Een woning die beschikt over energielabel B heeft echter al veel energiebesparende maatregelen ondergaan. Zo is deze vaak al goed geïsoleerd. En dan hebben we het niet alleen over de buitenmuren, maar ook over de vloeren en het dak. Ook hebben deze woningen vaak al een zuinige cv-ketel. Toch is er nog ruimte voor wat verbetering. Om van een label B label A te maken, kun je bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen, overgaan op een warmtepomp of andere energiebesparende maatregelen treffen. Er hoeft vaak niet veel meer te gebeuren om van energielabel B naar energielabel A te gaan.

Kenmerken die het energielabel van je woning bepalen

  • Het bouwjaar van je woning;
  • Type woning (appartement, hoekwoning, etc.);
  • Beglazing;
  • Isolatie (buitenmuren, dak, vloer);
  • Soort verwarming;
  • Soort warmtevoorziening;
  • Ventilatiesysteem;
  • Zonnepanelen en/of zonneboiler.

Onderneem bovenstaande energiebesparende maatregelen en bouw langzaamaan naar een energiezuinige woning met label A. Het is goed om van te voren duidelijk in kaart te brengen wat gunstige opties zijn voor jouw woning en waar je het beste mee kunt beginnen.

Terug naar overzicht