Wat je moet weten over energielabels

23 aug 2021

Impact Hypotheken biedt hypotheken aan leningnemers die hun woning gaan verduurzamen of die een woning hebben gekocht met energielabel A of hoger. Juist omdat wij onze wereld zo belangrijk vinden, willen we dit belonen met scherpe hypotheekrentes en andere goede voorwaarden. Maar wat zegt een energielabel nu eigenlijk over jouw huis? En hoe kun je ervoor zorgen dat je een beter energielabel krijgt? We vertellen het hieronder.

 

Wat is een energielabel en waarom heb je het nodig?

Een energielabel is een label waarmee je aangeeft hoe energiezuinig een woning (of auto/apparaat) is. Zo’n label is onder meer handig bij het kopen van een huis. Kopers en huurders kunnen hierdoor in één oogopslag zien of een woning zuinig of niet zuinig is. Dat is handig, want een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu. Energie labels voor woningen geven met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met soortgelijke woningen. Een energiezuinige woning heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. In het document van het energielabel zijn deze kenmerken beschreven.

Waarom Impact Hypotheken voor label A-woningen gaat

Zoals eerder al genoemd, verbruik je aanzienlijk minder CO2 als je een energiezuinige woning hebt. En minder energie-uitstoot betekent minder klimaatverandering. Want energiezuinig wonen heeft een van de grootste positieve impacten op het milieu. Laat dat nu net een van de belangrijkste redenen zijn waarom wij het kopen van een energiezuinige woning willen belonen met scherpe rentes en goede voorwaarden. Want bij Impact Hypotheken staat het stap voor stap werken aan een betere wereld voorop!

Een groen energielabel loont!

Een woning met een groen energielabel (van A++++ tot B) is niet alleen comfortabeler, het scheelt ook fors in de kosten! In slechts tien jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro’s (Energielabel voor woningen). Het kan dus voordeliger zijn om een iets duurdere, maar ook zuinigere woning te kopen dan een goedkope en onzuinige woning.

Hoe krijg je een energielabel en wat zijn de kosten?

Je kunt het energielabel van jouw woning laten bepalen door een energie-adviseur langs te laten komen. Je kunt een energieadviseur bijvoorbeeld vinden via Vind je energieadviseur – Centraal register techniek of Home | Woninglabel.nl. Hij of zij gaat vervolgens kijken naar alle kenmerken van jouw woning. De gemiddelde kosten voor een eengezinswoning liggen rond de €190,- en bij appartementen gemiddeld rond de €100,-. Deze prijzen zijn echter gebaseerd op een onderzoek uit 2019 en kunnen inmiddels wat hoger uitvallen. De energie-adviseur is uiteindelijk degene die de prijs van het label bepaalt. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een energielabel een aantal weken tot maanden kan duren, wees er dus op tijd bij! Op Hoe werkt Woninglabel.nl? | Woninglabel.nl vind je nog veel meer veelgestelde vragen over energielabels.

Het label is tien jaar geldig. Om erachter te komen hoelang het energielabel van jouw woning nog geldig is, kun je controleren via Zoek je energielabel.

Uitzonderingen op bezit van een geldig energielabel

Wanneer jij jouw woning wil verkopen, ben je verplicht om een geldig energielabel te overhandigen. Als je deze niet hebt, riskeer je een boete. De nieuwe koper moet het label namelijk kunnen inzien. Er gelden echter wel enkele uitzonderingen voor woningen waar geen labelplicht voor geldt:

  • Vrijstaande woningen met een totale gebruiksoppervlakte kleiner dan 50 m2;
  • Tijdelijke woningen met een gebruiksduur van maximaal twee jaar;
  • Recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn, waarbij het verwachte energieverbruik minder is dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik;
  • Gebouwen die geen energie gebruiken om het binnenklimaat te regelen;
  • Monumenten, zowel Rijksmonumenten als gemeentelijke monumenten.

(Wanneer is een energielabel verplicht? | Woninglabel.nl)

Ben je benieuwd wat je zelf aan je woning kunt veranderen om deze energiezuiniger te maken en om dus een zuiniger energielabel te krijgen? Lees hier welke stappen je kunt ondernemen.

Terug naar overzicht