5 financieringsmogelijkheden om je huis te verduurzamen

15 sep 2023

Als woningbezitter kun je ervoor kiezen om je huis te verduurzamen. Dat levert verschillende voordelen op: het is goed voor het milieu, kan leiden tot lagere energierekeningen en een verhoogd comfort in je woning. Hoewel er een prijskaartje aan hangt om een woning op een goede manier te verduurzamen, levert een duurzame investering op de lange termijn juist geld op. Hoe financier je deze duurzame verbeteringen aan of in je woning? Wij bespreken 5 opties.

  1. Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds biedt een Energiebespaarlening aan voor woningeigenaren en VvE’s. Met deze lening kun je energiebesparende maatregelen in huis financieren. Zo kun je bijvoorbeeld isolatie aanbrengen, zonnepanelen installeren of een warmtepomp aanschaffen. Het voordeel van deze lening is dat de rente relatief laag is en vaststaat gedurende de looptijd van de lening. Bovendien kun je vaak profiteren van fiscale voordelen, bijvoorbeeld om de rente van de lening af te trekken van je belastingen.

  1. Groene Hypotheek

Er is een speciale hypotheeklening gericht op duurzame woningverbeteringen: een groene hypotheek. Als je van plan bent om je woning te verduurzamen, kan een groene hypotheek een aantrekkelijke optie zijn. Met deze lening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor energiezuinige aanpassingen, zoals het plaatsen van dubbel glas, het vervangen van een oude cv-ketel of het aanbrengen van dakisolatie. De rente op een groene hypotheek is vaak lager dan op een standaard hypotheek. Dit betekent dat je op de lange termijn geld kunt besparen.

Impact Hypotheken is ook een groene hypotheek. Wanneer jij je huis wilt verduurzamen met een Impact Hypotheek en je woning met 1, 2 of 3 energielabels kunt verbeteren, kun jij uiteindelijk Duurzaamheidskorting krijgen. Daardoor bieden we je dezelfde lage rente als die woningen met energielabel A of hoger (direct) ontvangen!

We snappen dat verduurzamen ingewikkeld kan zijn, daarom bieden we een gratis Bespaarcheck en gratis een reguliere woningopname van De Energiebespaarders aan. Zo weet je direct wat je moet of kunt doen om de woning te verduurzamen.

  1. Duurzaamheidslening

De duurzaamheidslening is een lening die wordt aangeboden door ruim 100 gemeenten in Nederland. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn) regelt de aanvraag en uitbetaling van de duurzaamheidslening. Met deze lening kun je financiële ondersteuning krijgen voor het verduurzamen van je huis. De rente op een duurzaamheidslening is vaak gunstig, en de lening kan worden gebruikt voor diverse aanpassingen, zoals het installeren van zonnepanelen, het verbeteren van de isolatie of het aanleggen van een groen dak. De voorwaarden en beschikbaarheid van duurzaamheidsleningen variëren per gemeente, dus is het slim om bij je eigen gemeente te informeren naar de mogelijkheden.

Tip: De overheid stimuleert veel duurzame wooninitiatieven met subsidies. Op Energiesubsidiewijzer kun je controleren welke subsidies jouw gemeente verstrekt.

  1. Beleggen in Duurzaam Vastgoed

Een andere manier om je huis te verduurzamen, is door te beleggen in duurzaam vastgoed. Dit betekent dat je ervoor kiest om te investeren in vastgoedprojecten die gericht zijn op duurzaamheid, zoals groene nieuwbouwprojecten of renovaties met een focus op energie-efficiëntie. Door te beleggen in duurzaam vastgoed kun je niet alleen je eigen huis verduurzamen, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame projecten in Nederland. Duurzaam vastgoed zorgt vaak voor een hoger rendement op de lange termijn en je levert tegelijkertijd een bijdrage aan het milieu.

  1. Sparen

Als je geen lening wilt afsluiten of je huis op een later moment met je eigen geld wilt verduurzamen, is het slim om te beginnen met sparen. Open een aparte spaarrekening en stort regelmatig geld op deze rekening om je doelen te bereiken. Dit kan een langzamere aanpak zijn, maar het stelt je in staat om je huis te verduurzamen zonder schulden aan te gaan. Bovendien kun je ook profiteren van eventuele rente van je spaargeld.

Kortom, er zijn verschillende opties om je huis te verduurzamen. Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om zelf onderzoek te doen en advies in te winnen bij financiële experts om de beste financieringsmogelijkheid te kiezen die aansluit bij jouw financiële situatie en behoeften.

Terug naar overzicht