De voordelen van een groene tuin

12 aug 2021

Het lijkt tegenwoordig een trend te zijn om zo min mogelijk groen in je tuin te verwerken. Steeds meer mensen hebben tegels in hun tuin liggen. Maar wist je dat een groene tuin ontzettend veel voordelen kent? Zo is het heel goed voor jouw gezondheid, voorkomt het op verschillende gebieden veel overlast en is het goed voor het milieu en de biodiversiteit (elk stukje groen telt). We lichten alle voordelen van het hebben van een groene tuin graag toe!

Een oase van rust

Een groene tuin heeft het oog veel te bieden. Naast het feit dat het er mooi uitziet, brengt het ook veel voordelen met zich mee. Ben je vaak druk in je hoofd of gestrest? Overweeg dan zeker een groene tuin! Diverse onderzoeken tonen namelijk aan dat een natuurlijke omgeving stress vermindert. Ken je dat gevoel wanneer je in het bos of een ander natuurgebied loopt en helemaal tot rust komt? Je luistert naar de vogels en de wind door de bladeren van de bomen en voelt je direct een stuk kalmer, gelukkiger en zelfs gezonder worden. Dat is niet zo gek, want bomen en planten zorgen nu eenmaal voor een rustgevend gevoel en dempen geluiden uit de omgeving. In een groene tuin met veel bomen en planten gebeurt dan ook precies hetzelfde, je creëert een plek waar je altijd tot jezelf kunt komen.

Veel werk? Hoe kom je erbij

Veel mensen denken dat het hebben van een groene tuin voor veel onderhoud, tijd en moeite zorgt. Niets is minder waar! Natuurlijk heeft een groene tuin ook zo nu en dan onderhoud nodig, maar veel minder dan mensen vaak denken. Ga bijvoorbeeld eens na hoe vaak je nu het onkruid tussen je tegels vandaag moet plukken en hoeveel tijd je daaraan spendeert. Dat is al één klus die je bij een groene tuin in ieder geval niet of minder hoeft uit te voeren. (Link toevoegen naar artikel over onderhoud van een groene tuin: Duurzaam tuinonderhoud: laat de natuur het werk doen | Milieu Centraal).

Biodiversiteit

Een groene tuin is goed voor de natuur. Door de juiste planten en bomen te kiezen, wordt je tuin bijvoorbeeld aantrekkelijk voor bijen en vlinders en dit is goed voor de biodiversiteit. Veel insecten hebben het tegenwoordig zwaar en op deze manier kun je ze een handje helpen. In ruil daarvoor zorgen zij weer voor meer vogels in je tuin. Om hen te helpen, kun je ervoor kiezen om fruitbomen en heesters te planten. Ook eiken en berken, groene hagen van haagbeuk of taxus of hulsten trekken vogels aan. Insecten zijn ontzettend belangrijk voor het bestuiven van onze gewassen. Zonder hen hebben wij geen voedsel. Alles hangt met elkaar samen en daarom telt elke vierkante meter die jij in jouw tuin groen maakt!

Fotosynthese

Fotosynthese is het proces waarmee een plant voedsel en zuurstof maakt. Door dit proces wordt CO2 omgezet in zuurstof. Des te meer bomen en planten jij in jouw tuin hebt, des te gezonder de lucht is in jouw omgeving. Een plant is daarnaast het enige levende organisme dat zijn eigen voedsel kan maken en daarom staan ze onderaan de voedselketen. Dat is dan ook de reden waarom ze zo ontzettend belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Je helpt met een groene tuin dus niet alleen meerdere dieren, maar je creëert ook een gezondere lucht in jouw omgeving.

Minder overlast

Eén van de grootste voordelen is misschien wel dat een groene tuin overlast voorkomt. Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extremere weersomstandigheden zoals hitte, droogte of juist heel veel regen. Op snikhete zomerdagen zorgt een betegelde tuin voor extra warmte. De tegels houden namelijk de hitte vast, waardoor het vaak veel te heet is om in je tuin te zitten als de zon erop schijnt. Bomen in je tuin zorgen daarentegen voor hun eigen microklimaat, waardoor het een stuk koeler blijft in je tuin. Dit kan tot maar liefst 4 graden schelen!

Ook als we te maken hebben met hevige regenbuien, is een groene tuin ideaal. Dit zorgt namelijk voor minder wateroverlast. In een betegelde tuin blijft het water liggen, of stroomt het af richting je huis of het riool. Riolen kunnen zo’n grote hoeveelheid water niet in één keer verwerken, met alle gevolgen van dien. Een groene tuin zorgt ervoor dat het water kan infiltreren in de grond, hiermee worden veel problemen voorkomen.

Minder droogte

Door de klimaatverandering regent het soms heel veel in korte tijd, maar vaak komen er daarna ook weer langere periodes met heel weinig regen. Als je tuin betegeld is, kan het kleine beetje regen dat wel valt de bodem niet bereiken. Hierdoor droogt de grond uit en daalt de grondwaterspiegel. In oude binnensteden met houten paalfundering kan dit voor paalrot zorgen. Daarnaast kan droogte een negatief effect hebben op de biodiversiteit. Vooral in de steden is het dan ook van groot belang dat regenwater zoveel mogelijk wordt vastgehouden voor de drogere periodes.

Een groene tuin heeft voordelen voor mens én dier. Ga jij aan de slag met je tuin, bedenk dan dat je veel milieuvriendelijke keuzes kunt maken!

Terug naar overzicht