Tips om water te besparen in huis

12 jul 2023

Duurzaam wonen speelt een grote rol in de weg naar een groenere wereld. Ons gedrag en onze keuzes thuis dragen ook bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Een belangrijk onderdeel daarvan is waterbesparing. Door bewust om te gaan met ons waterverbruik binnenshuis, dragen we bij aan het behoud van water. Bovendien verlagen we hiermee onze energiekosten. Met deze waterbesparende tips zetten we een stap in de goede richting.

Installatie van waterbesparende apparaten

Er zijn talloze waterbesparende apparaten op de markt die kunnen helpen ons waterverbruik te verminderen, zonder verlies van comfort. Een aantal voorbeelden zijn:

  1. Waterbesparende douchekop: douchen is een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse routine en voor velen van ons ook een moment van ontspanning. We gebruiken echter een grote hoeveelheid water met douchen. Met een waterbesparende douchekop behouden we dezelfde douche-ervaring, maar verbruiken we minder water. Deze douchekoppen hebben een doorstroombegrenzer, zodat er minder water door de douchekop stroomt. Vaak wordt er lucht aan het water toegevoegd, waardoor je geen verschil voelt. Met een waterbesparende douchekop besparen we niet alleen water, maar ook de energie die nodig is om dat water te verwarmen, en daarmee ook energiekosten.
  2. Waterbesparende kraan: de kraan gebruiken we voor verschillende doeleinden: handen wassen, tanden poetsen, borden afspoelen en drinkwater tappen. Ook de inzet van een waterbesparende kraan vermindert ons dagelijkse waterverbruik aanzienlijk. Bij een waterbesparende kraan wordt dezelfde techniek gebruikt als bij de waterbesparende douchekop. De doorstroomsnelheid van het water neemt hierdoor af, maar de functionaliteit van de kraan blijft onveranderd.
  3. Waterbesparend toilet: we maken er iedere dag meerdere keren gebruik van: het toilet. Er zijn verschillende moderne waterbesparende toiletten die minder spoelwater gebruiken, maar nog steeds effectief zijn. Zo zijn er waterbesparende toiletten met een keuzeknop voor een kleine spoeling (3 liter) en een grote spoeling (6 liter). Een normaal toilet verbruikt zo’n 9 tot 12 liter per spoelbeurt. Ook hebben de waterbesparende toiletten vaak een spoelonderbreker. Je drukt op de kleine knop om een grote spoeling te onderbreken. Het gebruik van een waterbesparend toilet vermindert dus het waterverbruik in tegenstelling tot een traditioneel toilet.

Gedragsverandering

Naast het gebruik van waterbesparende apparaten, is het aanpassen van ons gedrag ook een krachtig middel om water te besparen. Met kleine wijzigingen in onze gewoontes maken we grote impact. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Korter douchen: door enkele minuten van onze douchetijd af te snoepen, besparen we aanzienlijk wat water. Probeer jezelf uit te dagen door bijvoorbeeld binnen de tijd van een timer te douchen.
  2. Een volle vaatwasser: wacht met het aanzetten van de vaatwasser totdat deze echt vol is. Het draaien van een halve lading in de vaatwasser is verspilling van zowel water als energie. Een gemiddelde vaatwasser verbruikt namelijk zo’n 13 liter per wasbeurt.
  3. Druppelende kranen repareren: een druppelende kraan lijkt misschien onschadelijk, maar het kan in de loop van de tijd behoorlijk wat water verspillen. Repareer deze dus zo snel mogelijk.

Kortom, waterbesparing is een belangrijk onderdeel van duurzaam wonen. Door het gebruik van waterbesparende apparaten, het aanpassen van ons gedrag en het maken van bewuste keuzes, kunnen we water, energie én geld besparen. Zo zorgen we samen voor een groenere toekomst.

Terug naar overzicht