Waarom een duurzaamheidsscan een goed idee is

3 sep 2023

Dat duurzaamheid loont hebben we allemaal ondervonden toen de gasprijzen de pan uit rezen. Mensen met een duurzame woning maakten zich een stuk minder zorgen dan mensen met een huis met een laag energielabel. Maar waar begin je, als je weet dat je huis verduurzaamd moet worden? Bij een duurzaamheidsscan. Met deze scan breng je heel precies in kaart waar je winst kunt behalen op het gebied van duurzaamheid.

Wat is een duurzaamheidsscan?

Een duurzaamheidsscan is een manier om uitgebreid te kijken naar waar er duurzaamheidswinst te behalen is in jouw woning. Er wordt onder andere gekeken naar hoe jouw woning is geïsoleerd, hoe de verwarming is ingeregeld en welke mogelijkheden er zijn om te besparen op energie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan spouwmuurisolatie, zonnepanelen, glas met een hoge isolatiewaarde en vloerisolatie.

Waarom is een duurzaamheidsscan aan te raden?

Een duurzaamheidsscan is niet alleen een manier om te weten hoe je kosten kunt besparen, het is ook een middel om jouw huis van een gunstiger energielabel te voorzien. En dat label is belangrijk, als je plannen hebt om je huis te verkopen. Ook als je van plan bent om een huis te kopen, is een duurzaamheidsscan een goed idee. Als je aan kunt tonen dat je energiebesparende maatregelen gaat treffen, kun je aanspraak maken op het Energiebespaarbudget. Dit is een extra potje binnen je hypotheek, waarmee je twee jaar lang energiebesparende maatregelen kunt financieren. Het is onderdeel van een bouwdepot. Er kan tot maximaal 6 procent van de woningwaarde worden geleend voor energiebesparende maatregelen.

Duurzaamheidsmaatregelen financieren binnen een bestaande hypotheek

Ook binnen een lopende hypotheek zijn er mogelijkheden om duurzame maatregelen te financieren. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek verhogen. Ook een tweede hypotheek nemen is een optie. Wil je dat liever niet? Dan kun je kijken of het aanvragen van een subsidie misschien een optie is. Het is ook mogelijk om tegen aantrekkelijke voorwaarden geld te lenen voor verduurzaming.

Verschillende opties duurzaamheidsscan

Het is niet verplicht om een duurzaamheidsscan door één bedrijf uit te laten voeren. Je kunt verschillende partijen langs laten komen om metingen te verrichten en een rapport op te laten maken. Toch kiezen veel mensen ervoor om alles uit handen te geven aan één partij. Dat kan bijvoorbeeld via de Energiebespaarders. Zij berekenen waar verbetering mogelijk is, vragen offertes aan en begeleiden het verbeterproces. Een duurzaamheidsscan geeft je inzicht in wat verduurzaming kost en wat het je oplevert.

Op naar label A

Een duurzaamheidsscan is ook een handig hulpmiddel om te voldoen aan de wet waar al lange tijd over wordt gesproken: de verplichting om Energielabel A te hebben per 2030. Die verplichting is er nu nog niet voor particulieren. Bedrijven met een oppervlakte van meer dan 100m2 hebben die verplichting dan al wel. De verwachting is dat de eisen aan particuliere huizen ook steeds strenger worden. Sowieso ben je verplicht om een energielabel aan te vragen als je jouw huis verkoopt. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een boete. Vaak is het mogelijk om met relatief simpele aanpassingen, een beter label te krijgen. En hoe beter het energielabel, hoe groter de kans dat je jouw woning voor een gunstige prijs verkoopt.

Uit onderzoek door de Universiteit van Tilburg en Maastricht blijkt dat de waarde van een woning aanzienlijk toeneemt als het woninglabel wordt aangepast. Als het lukt om van energielabel G naar D te gaan levert een huis 5.7 procent meer op. Bij een stap van G naar C gaat het om maar liefst bijna 8 procent.

Terug naar overzicht