Welke duurzaamheidsscans zijn er en wat heb je eraan?

30 aug 2023

Wil jij een energiezuinige woning? En weet je niet waar je moet beginnen? Een duurzaamheidsscan is een waardevol hulpmiddel voor woningbezitters die streven naar een energiezuinige woning. Een duurzaamheidsscan biedt inzicht in het huidige energieverbruik van de woning en toont waar verbeteringen mogelijk zijn. Met een duurzaamheidsscan kun je bewust investeren in energiebesparende maatregelen én woonkosten verlagen.

Wat zijn de voordelen van een duurzaamheidsscan?

Een duurzaamheidsscan is een slimme zet voor elke woningbezitter die kosten wil besparen, maar ook een energiezuinige woonomgeving wil creëren. Met een scan kun je energieverspilling en isolatiegebreken vroegtijdig aanpakken en gericht actie ondernemen. Bovendien komt een gunstig energielabel ook goed van pas als je in de toekomst je huis wilt verkopen. Ook voor potentiële kopers biedt een duurzaamheidsscan voordelen. Vaak kun je gebruik maken van een energiebespaarbudget, als je aan kunt tonen dat je energiebesparende maatregelen wil treffen. Dit is onderdeel van een bouwdepot. Als woningbezitter kun je tot maximaal 6 procent van de woningwaarde lenen voor energiebesparende maatregelen.

Verschillende soorten duurzaamheidsscans

Er zijn verschillende soorten duurzaamheidsscans beschikbaar. Dit zijn de meest voorkomende scans:

1. Maatwerkadvies

Een maatwerkadvies – voorheen energieprestatieadvies (EPA) – biedt een overzicht van de energieprestatie van de woning en geeft aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken. Een rapport laat zien hoe energiezuinig je huis is op een schaal van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Het energielabel geeft weer hoe energie-efficiënt een woning is in vergelijking met andere woningen. Tijdens deze scan wordt onder meer gekeken naar het type woning, energieverbruik, de mate van isolatie en de duurzaamheid van het ventilatiesysteem en cv-ketel.

2. Warmtescan

Een warmtescan identificeert waar warmteverlies optreedt in je woning. Dit kun je zelf uitvoeren. Alleen is het slim om een professional die warmtebeelden kan maken en analyseren in te schakelen. Hij of zij voert een scan uit waarbij je meteen het onnodige warmteverlies van de woning ziet. Door infraroodtechnologie worden problematische plekken, die extra isolatie of verbeteringen in de verwarming nodig hebben, zichtbaar. Door het toepassen van een warmtescan kun je tijdig ingrijpen voordat er problemen door vocht en houtrot ontstaan.

3. Duurzaamheidschecklist

Aan de hand van een duurzaamheidschecklist kun je verschillende aspecten van duurzaamheid in je woning – zoals isolatie, ventilatie, en gebruik van duurzame materialen – controleren. De checklist biedt houvast bij het beoordelen van de algemene duurzaamheid van de woning en geeft suggesties voor verbeteringen. Diverse partijen voeren duurzaamheidsscans uit. Het is slim om een partij te kiezen die niet alleen metingen verricht, maar ook een volledig rapport opstelt. Bijvoorbeeld bij de Energiebespaarders. Hun bespaarcheck biedt snel inzicht in de energie-efficiëntie van jouw huis met een persoonlijk rapport gebaseerd op jouw woonsituatie en energiegebruik. De aanbevelingen helpen je om weloverwogen keuzes te maken die passen bij jouw budget en doelen.

Begin vandaag aan jouw duurzaamheidsreis

Een duurzaamheidsscan is niet alleen een slimme manier om je energierekening te verlagen, maar ook om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Wacht niet langer en transformeer jouw woning tot een milieuvriendelijke en comfortabele leefomgeving.

Terug naar overzicht