Zonnepanelen, wat zijn de kosten en wat leveren ze op?

1 sep 2021

Het aantal zonnepanelen in Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is de stroomproductie uit zonnepanelen vorig jaar met ruim de helft gestegen, van 5,3 miljard kWh in 2019 naar 8,1 miljard kWh vorig jaar. En dat is logisch: de aanschaf van zonnepanelen, in combinatie met de opbrengst, wordt steeds interessanter. Bovendien verhogen ze de waarde van de woning. Maar over welke kosten praten we eigenlijk?

Aanschafprijs zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het type dat je wilt of kunt hebben en het aantal panelen dat je op je dak kwijt kunt (en wilt). Over het algemeen geldt: hoe meer zonnepanelen je kiest, hoe ‘voordeliger’ ze worden. Dit komt doordat de opstartkosten voor het materiaal en de installatie relatief hoog zijn. Want naast de kosten voor het materiaal ben je ook geld kwijt voor het installeren van deze panelen. Los van het feit dat dit secuur werk is dat je beter niet zelf kunt uitvoeren, stellen verzekeraars ook eisen aan de wijze waarop zonnepanelen zijn geïnstalleerd en op of aan een dak zijn vastgemaakt. Tel daarom boven op de kosten van de zonnepanelen altijd zo’n 25% – 30% op voor installatie.

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per jaar iets minder dan 3000 kWh per jaar aan elektriciteit (exclusief kosten voor verwarming).

Daarvoor heb je 10-12 zonnepanelen nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken met zonne-energie.

12 panelen kosten: 5.000 – 7.500 euro, inclusief installatie, maar exclusief btw (afhankelijk van soort panelen). Als je de btw terugvraagt aan de Belastingdienst is dit het bedrag dat je netto betaalt.

Op Zonnepanelen.nl kun je een aantal voorbeelden zien, om te bepalen hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen en wat de kosten dan ongeveer zijn. De Consumentenbond heeft ook een rekensom voorbereid, zodat je zelf kunt nagaan hoeveel panelen je idealiter kunt laten plaatsen. Op Zonnepanelen-info.nl en Berekenhet.nl vind je ook een overzicht van de geschatte kosten.

Subsidies?

Je hoort nog regelmatig dat je subsidie kunt aanvragen op de aanschaf van zonnepanelen. Die regeling bestaat inmiddels niet meer, maar is vervangen voor de btw-teruggave voor huishoudens. Dat betekent dat je de 21% btw op de zonnepanelen en op de installatie kunt terugvragen aan de Belastingdienst. En die terugvordering kan ook aardig oplopen. Daarvoor moet je wel zelf een aanvraag indienen bij de Belastingdienst én moet de officiële factuur op jouw naam staan.

Welke panelen?

Van een afstandje zien alle zonnepanelen er hetzelfde uit, maar als je wat beter kijkt, zie je wel degelijk verschillen. Er zijn namelijk verschillende materialen, mechanismen én installatietechnieken. De meest voorkomende zonnepanelen zijn gemaakt van kristallijn silicium. Daarin kun je weer monokristallijn en polykristallijn onderscheiden: de eerste hebben een zwarte kleur en gaan vrij lang mee (na 20 jaar hebben ze, bij goed gebruik, nog altijd ruim 80% van hun oorspronkelijke rendement). De polykristallijn zijn blauw van kleur en hebben en iets minder hoog rendement en gaan iets minder lang mee – maar dat verschil zie je ook terug in de lagere aanschafprijs.

Dunne filmpanelen (amorf silicium) zijn ook een optie: het gaat hier om, zoals de naam al zegt, dunne laagjes amorf silicium die op panelen kunnen worden geplaatst. Omdat het rendement van de gewone amorf silicium een stuk lager is dan die van kristallijn silicium, heb je wel grotere oppervlakten nodig.

Een CIGS-paneel (Copper Indium Gallium Selenide) is ook een dunne filmpaneel, maar bestaat uit diverse metalen (onder meer, koper, silicium en indium). De eigenschappen van de diverse metalen worden hierin gecombineerd, waardoor een CIGS-paneel nóg rendabeler is dan panelen met kristallijn silicium, óók bij weinig licht en bij hoge temperaturen. Maar deze zonnepanelen zijn weer relatief duur. Waar het idee is dat de zonnepanelen van kristallijn silicium niet veel goedkoper zullen worden, is de verwachting dat dit bij CIGS-cellen wél gaat gebeuren.

Terugverdientijd

Het gebruiken van zonnepanelen is een duurzame manier van (zelf) energie opwekken. De energie die de zon oplevert, is immers bijna gratis (er is natuurlijk ook energie nodig om de zonne-energie om te zetten). Afhankelijk van de soort en het aantal panelen bespaar je hiermee jaarlijks aardig wat kWh. De 12 panelen uit het voorbeeld leveren jaarlijks een besparing van 650 euro op. Dat betekent dat je de investering na 8-11 jaar al hebt terugverdiend. Maar het kan nog sneller.

Houd er wel rekening mee dat je in de zomer meer opwekt en soms energie ‘overhoudt’. Dit kun je opslaan in een batterij óf teruggeven aan het elektriciteitsnet. Tot 1 januari 2023 mag je de zelf opgewekte energie die je teruggeeft, verrekenen met de energie die je afneemt van je energiemaatschappij. Want in de winter zul je nog wel afhankelijk zijn van externe energie, omdat er dan minder energie wordt opgewekt. Deze salderingsregeling (salderen betekent afrekenen) blijft tot 1 januari 2023 bestaan; daarna wordt hij elk jaar met 9% afgebouwd, totdat je 2030 je teruggeleverde energie niet meer kunt verrekenen met de gevraagde energie. Dat lijkt ongunstig, maar bedenk ook dat je in de tussentijd wellicht ook meer energie gaat gebruiken, waardoor je ook minder energie zult leveren aan de energiemaatschappij.

Toegenomen woningwaarde

Het is heel logisch dat je wilt weten wat zonnepanelen kosten en wat ze, in de tijd, opleveren. Wat veel mensen echter vergeten, is dat de waarde van je woning direct toeneemt na installatie van zonnepanelen. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen stijgt de woningwaarde gemiddeld met 5.000 euro, als de zonnepanelen daadwerkelijk van jou zijn (dus niet gehuurd of geleast). Dat is nog eens goed nieuws! Dat betekent echter ook dat de WOZ-waarde van je woning stijgt. Maar dat bedrag merk je nauwelijks in je Eigenwoningforfait.

Terug naar overzicht