Duurzaam wonen: 3 tips om water te besparen in de tuin

11 jul 2023

Het wordt steeds belangrijker om bewust om te gaan met water door toenemende uitdagingen zoals waterschaarste en klimaatverandering. Zoet water is niet oneindig. Het is daarom belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan de besparing van water. Dit kan onder andere in onze eigen tuin. Er zijn een aantal waterbesparende tips die we makkelijk kunnen toepassen om waterverspilling te voorkomen en ons verbruik van drinkwater te verminderen. Ontdek hoe je zelf drinkwater kunt besparen en planten slim water kunt geven.

Waarom water besparen?

Er zijn verschillende redenen waarom waterbesparing steeds belangrijker wordt. Door waterbesparing reduceren we ook het energieverbruik, gaan we waterschaarste tegen en dragen we bij aan een vermindering van de gevolgen van klimaatverandering. Een van de oplossingen daarvoor is duurzaam watergebruik. Hieronder lees je 3 tips om water te besparen in eigen tuin.

1. Efficiënt water geven

De makkelijkste tip om water te besparen, is het efficiënt water geven van planten en bloemen in de tuin. Denk ten eerste aan het slim plaatsen van planten en bloemen in de tuin. Hebben ze veel water nodig? Zet ze dan niet op de zonnigste plek, maar ergens in de schaduw. Geef bij voorkeur ’s morgens vroeg of juist ’s avonds laat water wanneer de temperatuur buiten koeler is. Zo minimaliseer je verdamping van water. Ook de implementatie van slimme irrigatietechnieken kan de waterverspilling verminderen. Het gebruik van druppelirrigatiesystemen of soaker-slangen kunnen helpen om het water rechtstreeks naar de plantenwortels te brengen. Dit vermindert de afvoer en minimaliseert de verdamping van water.

2. Vang regenwater op

Een andere optie om water te besparen, is het slim inzetten van regenwater. Spaar regenwater op in een regenton en gebruik het vervolgens om de tuin te besproeien. Ook hiervoor zijn verschillende opties beschikbaar. Je kan kiezen uit diverse modellen, vormen, kleuren en inhoud. Van een klassieke houten regenton tot een moderne regenton van kunststof. Denk ook aan de plek waar je de regenton plaatst. Wil je het water opvangen via het dak van je huis of plaats je hem naast een schuurtje of garage? Dit heeft invloed op de grootte van de regenton. Dit kan variëren in capaciteit van 50 tot 300 liter.

3. Installeer waterbesparende apparaten

Tot slot draagt de toepassing van verschillende waterbesparende apparaten in de tuin bij aan de vermindering van het waterverbruik. Ook hierbij zijn er verschillende mogelijkheden. Denk aan de aanschaf van een waterbesparende kraan of de installatie van een waterbesparend mondstuk op een tuinslang. Op die manier minimaliseer je de waterstroom. Heb je een sprinklerinstallatie? Dan kun je ook een regensensor aansluiten op de installatie. Dit apparaat schakelt het sprinklersysteem uit als er al voldoende water in de grond zit door een regenbui.

Kortom, door uitdagingen zoals waterschaarste en klimaatverandering is waterbesparing van cruciaal belang. Dat vereist ook collectieve acties. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen, onder andere door makkelijk toepasbare maatregelen in onze eigen tuin. Hiermee verminder je het drinkwaterverbruik terwijl je tuin wel mooi groen blijft. Op naar een duurzamere toekomst met behoud van water!

Terug naar overzicht