Verduurzaam je huis met een energiezuinige cv-ketel

13 jul 2023

Het energiezuiniger maken van je huis is belangrijker dan ooit, aangezien verduurzaming bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het besparen van geld op je energierekening. Een manier om je huis te verduurzamen is door het vervangen van je oude cv-ketel door een nieuwe, energiezuinige versie. Er zijn verschillende soorten cv-ketels op de markt, waaronder condensatieketels en warmtepompketels.

Welke cv-ketel is de beste?

Een cv-ketel, ook wel centrale verwarmingsketel genoemd, is een apparaat dat water verwarmt in bijvoorbeeld een huis. Dit warme water wordt vervolgens gebruikt om je huis te verwarmen, te douchen en voor de kraan. Oudere cv-installaties verbruiken veel energie bij het opwarmen van het water, terwijl nieuwere varianten vaak veel energiezuiniger zijn. Doordat nieuwere cv-ketels zuiniger zijn in verbruik, zijn deze ook duurzamer en kostenbesparend. Door een nieuwe, energiezuinige cv-ketel aan te schaffen, ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar kun je ook aanzienlijk besparen op je energierekening. Het is dus zeker de moeite waard om je huis te verduurzamen met een nieuwe cv-ketel. Maar welke past het beste bij jouw woning? Er zijn verschillende soorten warmteketels.

Soorten cv-ketels

Condensatieketels zijn zeer efficiënt, omdat ze de warmte uit de uitlaatgassen van de cv-ketel – die ontstaan tijdens de verbranding van gas en lucht – hergebruiken om het water op te warmen. Hierdoor wordt minder gas verbruikt en kun je flink besparen op je energierekening. Waar een cv-ketel werkt op gas en lucht, maakt een warmtepompketel gebruik van elektriciteit om warmte uit de lucht te trekken. Warmtepompketels werken dus op een andere manier: ze halen de warmte uit de lucht of de grond en gebruiken deze om het water op te warmen. Dit is nog efficiënter dan een condenserende ketel, maar ze zijn wel duurder in aanschaf.

Voordat je een nieuwe cv-ketel koopt, is het verstandig om advies te vragen aan een professionele installateur. Zij kunnen je helpen om de juiste keuze te maken voor jouw woning en levensstijl. Ook kunnen zij je informeren over eventuele subsidiemogelijkheden of financieringsmogelijkheden om de aanschaf van een nieuwe cv-ketel te vergemakkelijken.

Wet en regelgeving

De doelstelling waarbij Nederland van het gas af moet, heeft invloed op de installatie van cv-ketels. Zo mogen er nu al geen gasgestookte cv-ketels meer geïnstalleerd worden in nieuwbouwwoningen. Dit betekent dat als je een nieuwe woning laat bouwen, je geen gasgestookte cv-ketel kunt installeren.

In bestaande woningen mag wel nog een gasgestookte cv-ketel geïnstalleerd worden, maar vanaf 2026 zal dit ook verboden worden; de Rijksoverheid bereidt hiervoor normering voor. Dit beleid is bedoeld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om Nederland te helpen om te voldoen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Als je op zoek bent naar een nieuwe verwarmingsinstallatie, kun je overwegen om te kiezen voor een alternatief voor een gasgestookte cv-ketel, zoals een (hybride) warmtepomp of warmtepompketel.

Het is belangrijk om te onthouden dat het installeren van een nieuwe verwarmingsinstallatie een grote investering is. Daarom is het slim om te kiezen voor een installatie die past bij jouw specifieke situatie. Het is verstandig om advies in te winnen van een professioneel installatiebedrijf voordat je een beslissing maakt.

Tips

Hier zijn een aantal tips hoe je je cv-ketel kunt gebruiken om je huis energiezuiniger te maken:

  1. Kies voor een hoogrendementsketel. Als je op zoek bent naar een nieuwe cv-ketel is het belangrijk om te kiezen voor een ketel met een hogere efficiëntie. Een ketel met een hoger rendement zal minder energie verbruiken om hetzelfde werk te verrichten, wat kan helpen om je energierekening te verlagen. Bovendien kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor subsidies als je kiest voor een hoogrendementsketel.
  2. Gebruik een thermostatische kraan. Door de temperatuur van het water in je cv-ketel te regelen met behulp van een thermostatische kraan kun je energie besparen door te voorkomen dat het water te heet wordt. Bovendien kun je deze kraan instellen op een temperatuur die comfortabel is voor jou, wat kan helpen om de warmtebehoefte van je huis te verminderen.
  3. Overweeg het gebruik van een warmtepomp. In plaats van een cv-ketel kun je ook overwegen om een warmtepomp te installeren. Dit is een energiezuinig alternatief voor een traditionele cv-ketel, aangezien deze pomp gebruikmaakt van de omgevingswarmte om je huis te verwarmen. Hierdoor hoef je minder energie te verbruiken om je huis op temperatuur te houden, wat kan leiden tot lagere energiekosten.
  4. Maak gebruik van zonne-energie. Kijk eens naar de mogelijkheden van een zonneboiler. Met een zonneboiler werk je via zonnecollectoren op je dak. De zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie, waarbij de zonneboiler warmte gebruikt door zonlicht op te nemen. Als je een zonneboiler hebt, kun je deze gebruiken om het water in je cv-ketel op te warmen. Dit kan helpen om je energieverbruik te verlagen, aangezien de zon gratis energie levert. Bovendien kan het installeren van een zonneboiler leiden tot lagere CO₂-uitstoot, wat bijdraagt aan het verminderen van de belasting op het milieu.
  5. Isoleer je huis. Door je huis goed te isoleren, kun je ervoor zorgen dat de warmte langer vastgehouden wordt. Dit betekent dat je cv-ketel minder vaak hoeft te verwarmen, wat kan leiden tot energiebesparing.
Terug naar overzicht